De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een besmetting met bruinrot vastgesteld in een partij pootaardappelen van het ras Cara die in de haven van Beverwijk klaar stond voor verzending naar Egypte.
Deze partij is afkomstig van een pootgoedteler in de provincie Friesland. De NVWA heeft onderzoek gedaan naar de bronnen en de omvang van de bruinrotbesmettingen. Onderzoek in de klonale lijn heeft geen besmettingen aan het licht gebracht waardoor wordt uitgegaan van introductie op het betreffende bedrijf.
Verdachte knollen
De verdenking ontstond tijdens een pre-exportinspectie van een partij pootaardappelen in de haven van Beverwijk omdat een verdachte knol werd aangetroffen. Inspectie van de NVWA leverde vervolgens meerdere verdachte knollen op, waarin de bruinrotbacterie is vastgesteld. In nauwe samenwerking met de NAK is vervolgens onderzoek gedaan naar de bron en naar eventuele verdere verspreiding van de bruinrotbesmetting.
In een klonaal verwante partij bij een andere pootgoedteler is de bacterie niet vastgesteld, waardoor geen sprake is van een zogenoemde lijnbesmetting. Intensief onderzoek in andere partijen van het getroffen bedrijf heeft twee besmette partijen aan het licht gebracht, ook van het ras Cara maar niet klonaal verwant. Deze zijn afkomstig van hetzelfde deel van het perceel als de eerste besmette partij. Daardoor wordt uitgegaan van introductie op het betreffende perceel.
Slootbagger
De bron is niet vastgesteld, maar de verdenking gaat uit naar een te korte periode tussen het opbrengen/verspreiden van slootbagger op het perceel en de pootgoedteelt. De overlevingsduur van de bruinrotbacterie in bagger is circa één maand, maar dit kan langer zijn door aanwezige bitterzoetplanten. De NVWA adviseert daarom om tussen toepassing en aardappelteelt minimaal één jaar aan te houden.
Bruinrot
Bruinrot is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia solanacearum. De bacterie heeft een quarantainestatus in de EU, en staat in Nederland vooral bekend als ziekteveroorzaker in aardappelen. De bacterie komt in grote delen van Nederland in het oppervlaktewater voor. De bacterie is niet schadelijk voor mensen of dieren.
Dit betreft de 2e vondst van bruinrot in pootaardappelen van oogst 2019. Afgelopen december maakte de NVWA al een bruinrotvondst in het ras Taurus bij een pootgoedteler in de provincie Friesland bekend.
Maatregelen
De NVWA legt maatregelen op aan bedrijven waar een besmetting met bruinrot is vastgesteld. De betreffende partij wordt besmet verklaard en alle andere pootgoedpartijen van het bedrijf mogen niet worden uitgeplant. Verder gelden er beperkingen aan de percelen en moeten hygiënemaatregelen worden genomen.
Bron: NVWA