Afgelopen november heeft Avebe de nieuwe Protamyl™-fabriek in Dallmin, Duitsland, in gebruik genomen. Per uur kan er ongeveer 800 kilogram aardappeleiwit zijn geproduceerd.
Om energie te besparen, is het aardappelvruchtwater in een ultrafiltratie-installatie verder geconcentreerd voordat de eiwitextractie plaatsvindt. Via een extra leidingbrug gaat het eiwithoudende vruchtwater van de zetmeelfabriek naar de eiwitfabriek. Verder zijn ook chemicaliën, proceswater, afvalwater, perslucht, stoom en condensaat via deze leidingbrug getransporteerd.
Afschuimproces
Het schuim van het aardappelvruchtwater wordt in tanks mechanisch verwijderd. Dit afschuimproces zorgt ervoor dat de verdere productieprocessen in de eiwitfabriek stabiel blijven. Na het afschuimen kan het vruchtwater via stoominjectie worden gedenatureerd. Zo kan het product Protamyl™ in het daaropvolgende proces worden afgescheiden.
Eiwit indrogen
Na deze stap is het gedehydrateerde eiwit verder ingedroogd. Het vruchtwater waaraan het eiwit is onttroken, gaat naar de opslagtanks. Het eiwitproduct wordt tot een voor de opslag geschikt vochtgehalte ingedroogd en vervolgens via scheidingsprocessen en zeven gefractioneerd.
Voorraadsilo
De voorraadsilo heeft een opslagcapaciteit van 90 kubieke meter. Bijna elke dag verlaat een met eiwit volgeladen silotrein de fabriek in Duitsland. In bigbags, die gevuld worden door het Duitse bedrijf Hagemann Dienste GmbH, is het eiwit naar Nederland vervoerd.
Bron: Avebe