De afgelopen weken ziet de NAK een hoge Phytophthoradruk in aardappelgewassen en gunstige weersomstandigheden voor de ontwikkeling van Phytophthora.
De NAK voert in opdracht van de NVWA-controles uit op de aanwezigheid van Phytophtorahaarden in gewassen. Naast Phytophthorahaarden kunnen ook aardappelopslagplanten een bron zijn van verspreiding van Phytophthora. Daarnaast kan het aardappelcystenaaltje zich vermeerderen in aardappelopslag.
Aardappelopslag bestrijden
Vanaf 1 juli is het daarom wettelijk verplicht aardappelopslag te bestrijden en zal de NAK hier actief op gaan controleren. De NAK wijst erop om de bestrijding vanaf heden uit te voeren om verdere schade en verspreiding te voorkomen.
Regeling plantgezondheid
De bestrijdingsplicht is wettelijk bepaald in de Regeling plantgezondheid:
Definitie aardappelopslag (artikel 22 Regeling plantgezondheid)
- Het is na 1 juli van een kalenderjaar aan degene die een terrein of perceel in gebruik heeft verboden om aardappelopslag te hebben, indien:
a. op dat perceel of terrein of een deel daarvan zich gemiddeld meer dan 2 aardappelplanten per m2 bevinden, en
b. de opslag voorkomt op minimaal 0,3 hectare - Degene die een terrein of perceel in gebruik heeft neemt maatregelen ter bestrijding van de in het eerste lid bedoelde opslag.
Last onder dwangsom
Wanneer aardappelopslagplanten niet tijdig is bestreden, kan de NVWA een last onder dwangsom (LOD) opleggen om naleving van de regelgeving af te dwingen. De hoogte van de dwangsom bedraagt 500 euro per dag.
Aardappelopslagplanten melden
Indien u aardappelopslagplanten ziet, kunt u dit ook zelf melden via het digitale NAK-meldpunt (www.nak.nl/teeltvoorschriften/meldpunt-teeltvoorschriften). U kunt ook contact opnemen via de mail (teeltvoorschriften@nak.nl) of telefonisch (0527-635350, keuze 4).
Meer informatie over Phytophthora is te vinden op de website van de NAK: www.nak.nl/teeltvoorschriften/phytophthora/.
Bron: NAK