Het wegvallen van Chloor IPC heeft de bewaring van aardappelen niet gemakkelijker gemaakt. Ook zijn andere middelen met vergelijkbare werking, zoals Biox-M, Argos en 1,4 Sight vaak veel duurder. Daarom kan een behandeling met MH tijdens het groeiseizoen vaak wel uit. Hierdoor kun je besparen op de bewaarkosten.
Minder opslagknollen
Bijkomende neveneffect van een MH-toepassing is minder opslagknollen in het veld het jaar er op. Aardappelopslag is moeilijk te bestrijden in bieten en uien en tevens voor de aardappelmoeheid is het van belang dat het aantal opslagplanten zoveel mogelijk geminimaliseerd worden. Tevens voorkomt MH doorwas.
3 tips voor het juiste spuitmoment
MH is een zout, dat volvelds in een partij aardappelen kan worden toegepast. Door MH worden er geen nieuwe cellen meer aangemaakt, maar de cellen die er zijn blijven wel groeien. Hiermee leg je een goede basis voor kiemremming en kiemrust. Hiervoor is het juiste inzetmoment wel enorm belangrijk. Het gewas moet vitaal zijn op het moment van spuiten.
Factoren die een rol spelen in het bepalen van het juiste moment zijn:
- Juiste spuitmoment
3-5 weken voor het loofdodingsmoment op een groen en vitaal gewas. Belangrijk is dat het middel door de knol kan worden opgenomen. - Maatsortering
Tijdens een proefrooiing moet 80 orocent van de knollen groter zijn dan 35 mm. - Spuitomstandigheden
MH heeft lang nodig om opgenomen te worden door het gewas. Dus zorg voor droge en stabiele omstandigheden.
Bron: Agrifirm