Uien, aardappelen en wortelen. De traditionele ingrediënten voor een oer-Hollandse hutspot. Voor Grimme Nederland ligt de focus voor de Nederlandse markt ook op die teelten. Met de eerste editie van de ‘Hutspotdag’ op 11 september in Lelystad speelt de machine-ontwikkelaar in op het ontbreken van nationale landbouwbeurzen voor de akkerbouw- en loonwerksector in 2019. Een mooi moment om nieuwe ontwikkelingen aan een geïnteresseerd publiek te tonen.
Nederlandse oogstomstandigheden
De typische Nederlandse oogstomstandigheden, bewolkt en regenachtig, doen de verwijzing naar hutspot nog extra eer aan. Als locatie om rooi- en inschuurapparatuur aan het grote publiek te tonen zijn de akkers bij proefbedrijf PPO Open teelten in Lelystad gekozen. Een locatie die zich prima leent voor een landelijke manifestatie door de centrale ligging in Nederland met voldoende erf- en loodsruimte. Ook de demonstratie velden met de hutspotingrediënten aardappelen, uien en wortelen zijn goed bereikbaar voor de naar schatting twaalfhonderd bezoekers. Zij zien de belangrijkste machines voor de Nederlandse markt van Grimme en haar partners Mechatec, Tolsma-Grisnich en Case/Steyr Benelux in actie.
ASA-LIFT WR-225
De ASA-LIFT WR-225, de nieuwe uienrooier van Grimme, is een ware blikvanger en feitelijk ook de aanleiding voor de Hutspotdag. Door deze machine aan het assortiment toe te voegen is deze oogsttechniek na de aardappelen en wortelen ook voor de uien beschikbaar. Bedden in de populaire teeltmaat van 2,25 meter zijn met de nieuwe versie goed te rooien. De rooier laat mooie resultaten zien.
EVO 290 aardappelrooier
Voor het ‘ingrediënt’ aardappelen zet Grimme Nederland de schijnwerpers op de EVO 290, een nieuwe tweerijige verstekrooier met een driewielig bestuurbare én aangedreven onderstel (Trisys), uitgevoerd met een negen tons bunker. De machine is een doorontwikkeling van 260 tons-variant naar meer capaciteit. De rooier heeft in de basis het befaamde SE-principe van Grimme (zeven, hoogte-overbrugging en loofverwijdering). De EVO290 is met twee zeefmatten, loofdoorvalband en egelband met 3 dubbele rollenafstrijker uitgevoerd. Belangrijk detail is de Variodrive. Dit is een traploze zeefbandaandrijving van de eerste en tweede zeefband, die de snelheid van beide matten onafhankelijk van elkaar instelbaar maakt. Om loofopeenhoping bij verstopping op te lossen, zijn de banden ook terug te draaien.
Getrokken wortelrooier
Twee uren voor de demo in Lelystad is de ASA-LIFT T255 DF (direct flow) uit de doos gehaald en voor het eerst in werking gesteld. De tweerijige getrokken wortelrooier gaat dienst doen bij Wentink Groenten in Luttelgeest. De eerste van zijn type in de Grimme-kleuren in Nederland en na de overname van ASA-LIFT is dat een primeur. “We werken natuurlijk al jaren met wortelrooiers. Het werkprincipe is alom bekend. Een rooischaar tilt de wortel uit de grond op en klembanden trekken het loof uit de wortel. Op details zijn de machines wel heel vernieuwend”, legt Pieter Steenbergen van Grimme Nederland uit.
De splinternieuwe T255 DF van Wentink onderscheidt zich door de opvallend lange plukriemen, van veertien meter per stuk. “De machine heeft met 900/50R42 hoge wielen om de bodemdruk te minimaliseren. Je wilt de hoek voor het trekken van het loof zo laag mogelijk hebben. Dus hebben wij de plukriemen verlengd. Dat is wel bijzonder.” De poetsers zitten onder de hangende wortels in de plukriemen. “Omdat de riemen langer zijn, kun je drie poetsers achter elkaar monteren.”
Oer-Hollandse maaltijd
De bezoeker op het terrein van PPO Lelystad neemt de informatie gretig tot zich. Om de honger bij de bezoekers te stillen, serveert Grimme Nederland naast een hutspot aan machines ook daadwerkelijk de oer-Hollandse maaltijd. Het Hollandse wintergerecht van uien, aardappelen en wortelen is zoals je van Grimme mag verwachten; gewoon goed. Met een juiste textuur, prima van smaak en geserveerd met een smakelijke rookworst.
Fotoreportage
De tijdbesparende drie-in-één frees-poot-aanaardcombinatie is bij Grimme verkrijgbaar in de vorm van een GR 300 frees en de Exacta GL420 bekerpootmachine. Een keer grondbewerken levert ook voordeel op met de droger voorjaarsomstandigheden, zoals de afgelopen jaren. Deze machine is geleverd door Weevers Mechanisatie Swifterbant.
Wel opgesteld, niet in werking. Het veldlaadstation CleanLoader. Basis is de RH 24-60 stortbak met negentien kubieke meter inhoud en vijftien PU rollen. De transporteur heeft een zwenkbereik van 25 graden. Het laden in de vrachtwagen kan met de afstandsbediening in een pakweg een kwartier.
Een mooie plaatje op het demo-erf. Een Steyr 6185 CVT 6 cilinder van 225 pk met een VGM kipwagen LK22.
De SV 260 tweerijige bunkerrooier is geschikte machine voor de Nederlandse markt. Met name door de drie verschillende uitvoeringsopties MultiSep, Axiaalrollenreiniger en egelband, die ook in combinatie in te zetten zijn. Zo is er altijd wel een oplossing die past bij de rooiwensen die voortvloeiend uit teelttype, ras en grondsoort. In deze uitvoering heeft een MultiSep regeling met axiaalrollenreiniging (met Vario-RS, een traploos verstelbare rollenafstand). Vanwege de mooie rooiomstandigheden met veel losse grond is de meeste grond al vlak achter de wielen uit de rooier.
Ook te zien de Variton 470 TT van 435 pk, van Blitterswijk Agro met een zeven ton Nonstopbunker. Een prachtige machine om capaciteit te draaien. Door een combinatie van verschillende reinigers is de machine voor verschillende oogstomstandigheden geschikt en veelzijdig inzetbaar. De Variton is voorzien van TerraControl rooidiepteverstelling. Net als bij de SV machines zijn ook hier combinaties van MultiSep, Axiaalrollenreiniger en egelband in te zetten.
Tekst en foto’s: Jan Geert Vedelaar