CZAV heeft in samenwerking met Nedato een uitgebreide demoproef aangelegd bij de Proefboerderij Westmaas. In het project ‘PotaTomorrow’ is de gangbare manier van telen vergeleken met een meer toekomstbestendigere teeltmethode.
De proef bestaat uit vier objecten die zijn aangelegd als vier stroken met twee aardappelrassen met twee stroken ‘gangbaar’ en twee stroken ‘toekomstgericht’. De voorvrucht in beide gevallen hetzelfde: wintertarwe zonder najaarsbemesting en geen groenbemester. De toekomstgericht stroken zullen zijn bemest met een verlaagde N-gift in combinatie met BlueN of andere biostimulanten. Op de gangbare stroken is kunstmest gebruikt.
Praktijkproef
“Het is een echte praktijkproef, waardoor een dialoog ontstaat over de verschillen tussen de gangbare en toekomstgerichte objecten. Integrated Crop Management (ICM) wordt een steeds belangrijker item in de maatschappelijke discussie. Het doel van CZAV en Nedato is om zowel telers als adviseurs kennis en handvatten te bieden vanuit PotaTomorrow. Die gaan ons verder helpen om een toekomstgerichte aanpak onder de knie te krijgen,” zegt Marijn van Doorn, innovatiemanager bij CZAV/CropSolutions.
Traditioneel versus toekomstgericht
In de praktijk is traditioneel vaak snel gefreesd en direct een bodemherbicide toegepast. Voor het toekomstgerichte perceel is de keuze gemaakt om laat te frezen en het onkruid mechanisch te beheersen met een ecoridger. In de gangbare proef zal de loofdoding van de aardappelen chemisch plaatsvinden. Voor de loofdoding in de toekomstgerichte stroken is de keuze gemaakt voor elektrische loofdoding van NuCrop. De loofdoding zal bij de toekomsgerichte proef eerder plaatsvinden om de schilkwaliteit optimaal te laten zijn.
Bron: CZAV