Agricult staat in de akkerbouw voor meer capaciteit, minder gewicht, minder middel, minder tijd en minder emissie. In de 25 jaar dat eigenaar Adriaan van de Ven met Agricult aan de weg timmert, heeft het bedrijf dit uitgedragen door innovatieve vloeistof verdeeltechnieken op de markt te brengen. In dit bijzonder jubileumjaar blikt Van de Ven terug op het teeltjaar 2020. Ook kijkt hij vooruit naar de ontwikkelingen in de branche.
Terugblik 2020
Het is voor (bijna) iedereen een bijzonder kalender- en teeltjaar, maar voor Van de Ven en het team dat achter Agricult staat, is het nog net even iets specialer. Het bedrijf bestaat in dit coronajaar precies 25 jaar en dat is een hele mijlpaal. Ook wist het bedrijf, ondanks de economische crisis in ons land, een flinke groei te realiseren. Van de Ven is daar uiteraard heel blij mee. Maar hij beseft ook dat de markt gunstig is voor de technologie die Agricult aanbiedt.
Betrouwbare apparatuur
Lange tijd is er grote scepsis geweest over de Laag volume Strooimachine die het bedrijf aanbiedt. Deze zogeheten LvSgps set kan onder meer op pootmachines geïnstalleerd worden en stellen telers in staat om met veel minder water rhizoctonia middelen toe te dienen. Geen tweehonderd maar slechts vijftien liter. “Agricult biedt telers middels de LvS-gps sets alweer acht jaar betrouwbare apparatuur voor op aardappelpootmachines. Waarmee in alle aardappelsegmenten en op alle grondsoorten daadwerkelijk goede resultaten behaald worden. Door een hogere capaciteit (één tank is één dag, red.), nauwkeurige snelheidsafhankelijke dosering en strooikopbewaking, zijn de kosten lager, is het bedrijfszekerder en is het prettig werken. Wat we ook steeds meer zien, is dat men de optie rijenbemesting erbij neemt. Vanuit een aparte tank kunnen dan vloeibare meststoffen in dezelfde werkgang en ook rijsnelheidsafhankelijk toe gediend worden. De meststoffen kunnen hierdoor niet reageren met de rhizoctonia middelen in de andere tank.”
Een bekende gezegde ‘Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook niet waar’ zat Agricult lang dwars. Van de Ven: “Ik ben dit bedrijf 25 jaar geleden begonnen om verduurzaming op middelengebied te bewerkstelligen. En dat is nu actueler dan ooit.”
Loof- Does
Het verduurzamen gebeurt door middel van een aantal producten. De meest bekende hiervan in de akkerbouw is wellicht de Loof-Does. Die is ontwikkeld voor de loofdoding, maar wordt ook veel ingezet voor een volleveld (rhizoctonia) grondbehandeling tijdens het infrezen en daarna als onkruidbestrijder tijdens het ruggenfrezen kan worden ingezet.
Klappen en spuiten in één werkgang is een bekende werkwijze, die moet zorgen voor snelle afsterving. Door gebruik te maken van de Loof-Does vindt er een betere doding plaats. Navullen hoeft niet, wat als gevolg heeft dat de capaciteit toeneemt. “Bij de Loof-Does gaan we komend jaar gegevens verzamelen om met onze honderd procent natuurlijke hulpstof Codacide (zie verderop in dit artikel, red.), het resultaat nog verder te optimaliseren”, zo licht Van de Ven een tipje van de sluier op over de plannen voor 2021.
Laag volume strooiapparatuur (LVS)
Naast de Loof-Does heeft Agricult ook nog andere handgedragen strooiapparatuur voor vloeistoffen in haar assortiment. “De Laag volume Strooilans LvS-Pro is zeg maar de vervanger van de klassieke rugspuit, waarmee men tot meer dan drie keer sneller kan werken. Het is een lichte en gemakkelijk hanteerbare strooilans met een elektrisch aangedreven pomp voor professioneel gebruik, geschikt voor het verstrooien van nagenoeg alle contact- en bodemherbiciden.”
De LvS-Lans Pro is leverbaar met drie onderlansen met verschillende werkbreedtes. Het strooivolume is traploos instelbaar, zodat deze aansluit bij de loopsnelheid en het type behandeling, zowel geschikt voor laag en semi laag volumetoepassing van tien tot honderd liter per hectare. De LvSLans Pro is inzetbaar voor snelle plaatsspecifieke behandelingen, stroken en grote oppervlakten/ terreinen en werkt op een twaalfvolts accu. De vloeistof wordt laag bij de grond drukloos verstrooid in uniforme driftarme druppels. “Het draait voor elke toepassing altijd en overal om de juiste druppelgrootte en verdeling voor de juiste toepassing, want alleen dan kom je aan die hoge mate van effectiviteit.”
Die efficiëntie uit zich ook in het gebruik van bladherbiciden. Agricult stelt dat er met zo’n negentig procent minder water vijftig tot zeventig procent herbiciden bespaard kunnen worden.
Teeltjaar 2021
Hoe goed de resultaten ook zijn, bij Agricult leven ze met de gedachte dat er altijd dingen zijn die (nog) beter kunnen. In het komende teeltjaar gaat het bedrijf diverse praktijkproeven uitvoeren om de toepassingen nog efficiënter te maken.
Agricult Codacide
Het draait bij die veldproeven tijdens het komende teeltjaar dan vooral om het combineren van middelen en apparatuur, maar ook om het toepassen van de Codacide. Dit is een honderd procent natuurlijke hulpstof die breed ingezet wordt om de werking van chemische, natuurlijke en biologische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen te verbeteren. “Vooral bij spuitdoptechnieken heeft Codacide een duidelijke plus. Codacide geeft bij hoge én lage druk een mooi strak spuitbeeld waardoor de indringing in het gewas veel beter is en het spuitbeeld een stuk uniformer. Hechting, uitvloeiing en plantopname doen de rest. Codacide is een echt goed product en fijn om mee te werken. Beter Codacide bij de hand, dan tien andere hechters, uitvloeiers en dergelijke in de kast”, aldus Van de Ven.
Stofbestrijding
Als het een beetje droger (vries-) weer wordt, gaat de focus de komende maanden weer op de kleinste druppeltjes binnen de familie. “Stof wordt dan weer een groot probleem in de uienen aardappelverwerking. En hier bewijst dan de zeer fijne ‘droge mist’ van de Stof Does Dry Fog zijn waarde door de arbeidsomstandigheden flink te verbeteren. Deze relatief goedkope techniek bestrijdt namelijk het stof zeer goed. Kortom, met de juiste druppel bereik je het meest”, besluit Van de Ven.
Meer informatie
Meer informatie over de producten van Agricult? Kijk dan op de website www.agricult.nl
Tekst: Richard Bender
Beeld: Agricult