In de Achterhoek zijn door de droogte al tientallen paasvuren afgelast. Gemeentes vinden de kans op natuurbranden te groot en trekken daarom de ontheffingen in. Dit kopt Omroep Gelderland op dinsdag 16 april. Maar niet op alle plekken en in alle gemeenten staat er al een definitieve streep door het paasvuur.
Volgens de indicatie van de veiligheidsregio heeft het risico op natuurbrand in geheel Gelderland inmiddels de tweede fase bereikt. Voor een aantal gemeentes is dat de reden waarom de paasvuren niet ontstoken mogen worden. Echter is de bepaling om bij een tweede fase van de risico-indicatie geen algeheel geldend beleid. Gemeenten mogen op basis hiervan zelfstandig bepalen wat men gaat doen, zo meldt Omroep Gelderland. Hieronder vind u een overzicht per gemeente en de huidige toestand.
Aalten
De gemeente Aalten heeft geen melding of vergunningsaanvraag gekregen voor een mogelijk paasvuur. Daarom gaat men er ook vanuit dat in deze gemeente geen paasvuur ontstoken zal gaan worden .
Berkelland
Gemeente Berkelland geeft gehoor aan het stookverbod dat geadviseerd wordt bij risico fase 2. Dat houdt in dat alle in totaal 79 paasvuren zijn afgelast.
Bronckhorst
Op dit moment heeft de gemeente Bronckhorst een 18tal paasvuren afgelast. Daarnaast staan er nog een zestal grote paasvuren op de planning, die in combinatie met tentfeesten worden georganiseerd. Aanstaande donderdag 18 april valt hier het definitieve besluit over, zo meldt Omroep Gelderland. Er wordt door de gemeente bekeken of deze zes paasvuren met aanvullende veiligheidsmaatregelen toch doorgang kunnen vinden. De organisatoren van de inmiddels afgelaste paasvuren zijn door de gemeente gevraagd om zich aan de verboden te houden en daarnaast om eventueel maatregelen te nemen om te voorkomen dat de houtstapels alsnog in vlammen zullen omgaan.
Doetinchem
Ondanks dat de gemeente Doetinchem gehoor geeft aan een algeheel paasvuurverbod bij fase 2, is men wel bereid om te kijken naar een individueel evenemet. Zo wordt er in Wehl naast het paasvuur een groter feest georganiseerd. Volgens de woordvoerder van de gemeente is dat ook de enige plek waar het mogelijk is om naast een ontheffing ook een evenementenvergunning aan te vragen. Omroep Gelderland meldt dat de gemeente bereidt is te kijken of dit paasvuur wel door kan gaan.
Montferland
De gemeente Montferland heeft een streep door alle paasvuren gezet omdat men niet wil dat er bij fase 2 vreugdevuren ontstoken zullen worden. Daarnaast geldt het stookverbod ook voor het verbranden van hout of groenafval in de open buitenlucht.
Oost Gelre
Op dit moment is er nog geen duidelijkheid over de toestand van de paasvuren in Oost Gelre. Omroep Gelderland meldt dat deze gemeente met Paaspop in Zieuwent een groot evenement in handen heeft waarbij vuur ontstoken wordt.
Oude IJsselstreek
De gemeente Oude IJsselstreek heeft aangegeven de paasvuren te verbieden. 'In de ontheffing voor een stookverbod die je moet hebben voor een paasvuur, is de bepaling rond fase twee opgenomen', meldt een woordvoerder van de gemeente Oude IJsselstreek tegen Omroep Gelderland. 'Er wordt aangegeven dat als deze fase van kracht wordt, de ontheffing wordt ingetrokken.'
Winterswijk
Winterswijk heeft aangegeven om per paasvuur te gaan kijken of het door kan gaan of niet. De gemeente heeft in Meddo één van de grootste paasvuren van Nederland in combinatie met een groot feestelijk evenement. Dit evenement staat volgens Omroep Gelderland nog niet direct onder druk.
Mocht u geïnteresseerd zijn in het bijwonen van het onsteken van een paasvuur in een desbetreffende gemeente, dan valt aan te raden het lokale nieuws hierover nauwlettend in de gaten te houden.
Bron: Omroep Gelderland