Volgens de Volkskrant noemen landbouwers de gele spliterwt (familie van de peulvruchten) ook wel het 'nieuwe goud'. Deze erwt wordt onder meer gebruikt in de op dit moment razendpopulaire vegaburgers. Dit heeft ertoe geleidt dat er een enorme vraag is naar de erwten dat producenten van vegetarische vleesvervangers massaal aan het opkopen zijn gegaan van toekomstige oogsten.
De Volkskrant meldt dat een van de bekendste leveranciers van vegaburgers, het bedrijf Beyond Meat, de erwten als zodanig belangrijk beschouwd dat het een van de belangrijkte ingrediënten van de door hen geproduceerde vegaproducten is geworden. De erwten zijn zo in trek omdat ze enerzijds de smaak van vlees haast op het niveau van 'echt' vlees kunnen brengen en daarnaast zijn ze een bron aan proteïnes.
"Gele spliterwten zijn in trek door smaakbeleving en bron aan proteïnes"
Waar het aandeel van Beyond Meat begin mei 2019 naar de beurs ging met een uitgifteprijs van gemiddeld 25 dollar, is deze nu inmiddels opgelopen tot over de 150 dollar, zo meldt de Volkskrant. Maar naast Beyond Meat zitten ook andere producenten van vegetarische producten flink in de lift.
Amerikaanse wisselteelt
Tot op heden werden in Amerika de erwten voornamelijk verbouwd als zogenaamde wisselteelt. Echter, nu mede door de Chinese handelsoorlog de prijzen van soja, mais en tarwe fors dalen, vormen de erwten een serieus alternatief. De Volkskrant meldt dat er volgens Financial Times in principe voldoende gele erwten geteeld worden, maar dat de productiecapaciteit ontbreekt om de proteïne uit de erwten te kunnen halen.
Peulvruchten
Net als kikkererwten, linzen en sojabonen zijn de gele spliterwten familie van de peulvruchten. Binnen de peulvruchten groeit echter de afkeer tegen de sojabonen. De Volkskrant meldt dat consumenten steeds meer de sojabonen weren omdat deze vaak genetisch gemodificeerd zijn, maar daarnaast ook tot allergische reacties kunnen leiden. Dit heeft als gevolg dat men verwacht dat de vraag naar erwteneiwitten fors zal gaan groeien. De verwachting is dat de vraag in 2025 verdubbeld zal zijn tot 580 duizend ton, zo meldt de Volkskrant.
Bron: Volkskrant