Als het gaat over het Klimaatakkoord zijn er direct een aantal dingen die opvallen. Ook uit dit Klimaatakkoord blijkt weer duidelijk dat de politiek over één Europa spreekt, maar dat er absoluut geen één Europa is. Als er één Europa zou zijn, dan was het scheepvaart en de luchtvaart niet uitgesloten van dit akkoord. Immers, de scheepvaart en de luchtvaart zijn de grootste vervuilers.
In Europees verband had je kunnen zeggen: Alleen schonere schepen en vliegtuigen mogen Europa in en zij betalen net zo veel als het overige verkeer betaalt aan belastingen. Je kunt dan niet naar een ander Europees land uitwijken om onder deze regels uit te komen. De scheepvaart over de hele wereld wordt dan veel schoner. Dan doe je pas wat voor het milieu.
Meevallende kosten voor burgers
Nu is er 300 euro per jaar voor gas en stroom bijgekomen per gezin, maar volgend jaar gaat er 100 euro af en daarna gaat de belasting weer omhoog. Deze verlaging (ik zeg verhoging 300 euro min 100 euro is nog steeds een verhoging van 200 euro) wordt gehaald door het bedrijfsleven meer te belasten. Dit moet ergens vandaan komen en dus zullen de bedrijven de prijzen moeten verhogen. Alleen de burger ziet dan niet dat deze verhogingen voor het Klimaatakkoord zijn.
Maar niet geklaagd. Wij krijgen het warmtefonds. Per jaar kunnen de burgers tegen een speciaal rentetarief van de overheid geld lenen als doekje tegen het bloeden. Per woning zullen de kosten om het klimaatdoel te halen oplopen naar 40.000 tot 50.000 euro. Daar bovenop nog een veel duurdere elektrische auto.
De groteren bedrijven gaan bij de invoering van de CO2 heffing weg uit Nederland. Immers, hun concurrentiepositie ten opzichte van de rest van de wereld zal sterk verslechteren door deze kostenverhoging. De kleinere bedrijven, die niet weg kunnen uit Nederland, zullen hun prijzen drastisch moeten verhogen en deze verhoging vervolgens door moeten rekenen aan de consument.
Kleinschalige landbouw
De vervuilende veestapel moet inkrimpen. Het moet naar kleinschalige landbouw, terwijl deze manier van landbouw meer milieubelasting geeft en de kostprijs daarnaast verhoogd. Er wordt over vervuilend gesproken, omdat alleen naar de uitstoot van de mest van de koeien wordt gekeken.
"Koeien zijn superkringloopdieren"
Alle CO2 die opgenomen wordt door de gewassen die de koeien opeten, worden niet meegeteld. Als je deze CO2 opname van de gewassen meetelt, dan is de koe helemaal niet vervuilend. Ik las onlangs een artikel: 'Koeien zijn superkringloopdieren.' Zij recyclen onze niet bruikbare biomassa tot vlees en melk, die wij (de mens) wel weer kunnen opeten. Vervuilend zijn wij: de mens met onze huisdieren.
Er was eens een spreuk: regeren is vooruitzien. Ik verander de spreuk nu in: regeren is ogen dicht doen en dromen.
Bron: Ingezonden column