Het AD maakte op 28 februari kenbaar dat in het Friese dorp Vegelinsoord in de ochtend het eerste kievitsei van dit jaar gevonden is. Daarmee is deze vondst bijzonder te noemen, te meer omdat een eerste kievitsei nog nooit zo vroeg in het jaar wordt gevonden.
Het AD meldt dat de Bond Friese VogelWachten heeft gemeldt dat deze vondst twee dagen eerder is dan het laatst daterende record. Deze kwam uit 1998 waarbij het eerste kievitsei op 2 maart gevonden werd.
Dat dit ei zo vroeg gevonden is, heeft volgens de bond onder meer te maken met het uitzonderlijke zachte weer. Het AD geeft aan dat het broedseizoen van kievitten normaal gesproken pas halverwege maart begint en daarmee doorloopt tot in juli.
Friesland
Ondanks dat de bond uitgesproken had dat het eerste kievitsei rond 22 februari gevonden zou worden, bleek dit 6 dagen later het geval te zijn. Op 28 februari werd het eerste ei in de Friese gemeente Grou bij Vegelinsoord gevonden. Het AD meldt dat de zoeker en vinder, Eduard van der Hoek, deze dag speciaal vrij genomen had om naar het eerste ei opzoek te gaan. Toen hij het legsel aantrof meldde hij de vondst per direct bij LandschappenNL.
Beloning
Van der Hoek heeft voor het vinden van dit eerste kievitsei de 'Sulveren Ljip' ontvangen uit handen van de commissaris van de koning, zo sluit AD de berichtgeving af.
Bron: AD