Ondanks de regenbuien die vandaag het land overtrekken blijft er sprake van een neerslagtekort. Weeronline kwam afgelopen weekend nog met een nieuwsbericht over de droogte in Nederland. Hierin werd aangegeven dat op de noordelijke Veluwe het neerslagtekort rond de 200 milimeter is. In een normaal jaar ligt dit tekort op zo'n 95 milimeter. Landelijk is het neerslagtekort in Nederland 186 milimeter.
Hierondern staat een grafiek vermeld van het KNMI. Deze toont aan hoe het is gesteld met het neerslagtekort in Nederland. We kunnen hieruit opmaken dat het tekort ernstige vormen begint aan te nemen. De huidige lijn van 2018 bevindt zicht tussen de 5% droogste jaren en het recordjaar 1976.
In delen van Twente en de Achterhoek is een neerslagtekort gemeten dat bijna de 240 millimeter aantikt. Deze eeuw was het alleen in 2003 droger, toen was eind augustus sprake van een neerslagtekort van 243 millimeter. Het neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid neerslag, licht Weeronline toe. Als meer water verdampt dan er neerslag valt, is sprake van een neerslagtekort.
Gisteren kwam er nog een bericht naar buiten van Het Algemeen Dagblad (AD) dat door de droogte zelfs de contouren van de historische akkers zijn terug te zien in de bodem. Klik hier om de video te bekijken!
AD meldt verder in het bericht dat er inderdaad regen over het land trekt vandaag maar dat er slechts 3 milimeter wordt voorspeld. Dit is een buitje voor de stof, maar meer ook niet want de gewassen van de aardappelteler in het artikel verdampen als zo'n 5 milimeter water per dag