De consumentenprijs van aardappelen kende in maart 2018 een dieptepunt, maar is tot in juni met 17% gestegen. De af-boerderijprijs, die vorig jaar een recordhoogte bereikte, is vanaf juli 2017 bijna gehalveerd. Door de droogte van de zomermaanden wordt voor het komende seizoen een geringe oogst en een fors oplopende prijs verwacht voor niet-gecontracteerde aardappelen.
Voor eieren is de consumentenprijs in mei en juni licht gestegen tot 15% boven het niveau in juni 2017. Dat is opvallend omdat de eierprijs voor leghennenhouders de afgelopen twee maanden verder is gedaald (-19%). Na de fipronilaffaire is de productie op de getroffen bedrijven weer hersteld en worden op bijna alle bedrijven weer volop eieren geproduceerd.
De consumentenprijzen van groenten en fruit zijn in de maanden mei en juni met respectievelijk 3% en 2% gedaald. De andere producten (brood, zuivel, vlees) hebben deze periode voor de consument een stabiel prijsbeeld laten zien.
Dit zijn enkele punten uit de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS, die de prijzen van een aantal producten volgt in drie schakels van de keten: consumentenprijs (CPI), producentenprijs (PPI) en prijs af boerderij (API). De PPI weerspiegelt de prijzen waartegen supermarkten inkopen. De informatie wordt maandelijks cijfermatig vernieuwd en deze keer over een periode van twee maanden (mei en juni) toegelicht.
Bron: Agrimatie