Vanaf 7 januari vindt er een omslag in het neerslagpatroon plaats. De 30-daagse verwachting laat meer neerslag dan gebruikelijk toe, maar wordt het regen of is het koud genoeg voor sneeuwval?
Nederland start 2019 met weinig neerslag
De maandverwachting loopt in pas met de 15-daagse berekeningen. In onze omgeving blijft de temperatuur in de eerste week van januari vaak iets boven de normale waarde van 5 graden. Volgens de lange termijn berekeningen ligt de temperatuur tot en met 6 januari gemiddeld 1 of 2 graden hoger. Qua neerslag is het vaak droger dan normaal. Een krachtig hogedrukgebied boven Engeland bepaalt eerst het weerbeeld. In het westen van Europa wordt minder neerslag dan gebruikelijk verwacht. Meer neerslag berekent de 30 daagse verwachting voor Noorwegen, Finland en in het midden en oosten van de Middellandse Zee.
In Scandinavië is de lucht milder dan normaal. Koude lucht stroomt juist uit tot in het oostelijk deel van de Middellandse Zee.
Links is de verwachte afwijking van de temperatuur, rechts is de afwijking van de neerslag (Bron: WeerPlaza)
Ook van 7 tot 20 januari lijkt de temperatuur nog net iets boven gemiddeld uit te komen in onze omgeving. De afwijking met de normale temperatuur is slechts 1 graad dus koude dagen zijn mogelijk, dat beeld laat de 15-daagse ook zien. Het westelijk deel van Europa is nog steeds droger dan gebruikelijk. In de omgeving van Griekenland en Turkije en Scandinavië verloopt de tweede week van januari nog steeds iets natter en koeler dan normaal.
Tweede helft van januari omslag
Het neerslagpatroon gaat in de tweede helft van januari veranderen. Vooral in het westen en zuidwesten van Europa wordt meer neerslag verwacht dan normaal. Ook in Nederland ziet het er naar uit dat in de tweede helft van januari er meer neerslag valt dan gebruikelijk. Het oostelijk deel van de Middellandse zee blijft nog vrij nat.
In Nederland blijft de temperatuur aan de hoge kant vergeleken met het gemiddelde voor de tweede helft van januari. Echter wordt wel meer neerslag berekend (Bron: WeerPlaza)
Droger wordt het in Noorwegen. Daarbij wordt het flink kouder in Scandinavië De koele omstandigheden in het Middellandse Zeegebied verdwijnen juist. In het westen van Europa, ook in ons land, lijkt de winter nog geen invloed te krijgen. De temperatuur pakt vaak hoger uit dan normaal. Dus als er neerslag valt, is het veelal regen.
Maandprognose: korte uitleg
Voor een weersverwachting voor de periode van 15 tot 30 dagen vooruit, geldt dat een verwachting 'van dag tot dag' niet meer mogelijk is. In grotere lijnen is tegenwoordig wel degelijk een uitspraak mogelijk, die bovendien enige waarde heeft. Het gaat om indicatieve uitspraken als 'zachter dan normaal', of 'relatief nat'.
Bron: WeerPlaza