Marcel van Doorne crop specialist akkerbouw bij UPL: “Er zijn nog steeds voldoende middelen beschikbaar voor een goede onkruidbestrijding in de bietenteelt”
Sinds bekend is geworden dat 2020 het laatste teeltjaar is waarin akkerbouwers gebruik mogen maken van desmedifam wordt er op alle fronten gezocht naar alternatieven om de onkruidbestrijding in de suikerbieten optimaal te houden. Immers, voor alle desmedifam bevattende formuleringen eindigt het gebruik op 1 juli van dit jaar.
Marcel van Doorne (crop specialist akkerbouw) deed namens gewasbeschermingsspecialist UPL onderzoek naar de alternatieven en kwam tot de conclusie dat: “deze nieuwe situatie vraagt om nog meer maatwerk en dat komt de teelt eigenlijk alleen maar ten goede.”
Compensatie
In eerste instantie klinkt dat wellicht wat tegenstrijdig, want zonder desmedifam in Lage Doseringen Systemen (LDS) hebben bespuitingen een mindere werking tegen veelknopige kruiden. Van Doorne zegt dat dit gecompenseerd kan worden door extra fenmedifam of ethofumesaat in de basis aan te brengen op de bietenpercelen.
“Nog steeds voldoende middelen beschikbaar”
Van Doorne baseert zijn uitspraken op het feit dat bepaalde actieve stoffen nog steeds beschikbaar blijven en daardoor is het nog steeds mogelijk om een goede, gebruiksvriendelijke en flexibele desmedifam-vrije onkruidbestrijding in de bieten uit te voeren. “De nadruk ligt vaak op het feit dat er steeds minder product voorhanden is, maar er zijn vanuit de diverse leveranciers nog steeds voldoende middelen beschikbaar voor een goed onkruidbestrijding. UPL heeft hiervoor drie producten in de markt gezet. Corzal SE en Shiro (na-opkomst) bestonden al en daar is dit jaar Metafol Super bijgekomen.”
Corzal SE en Shiro
Het moment en mate waarin de eerste twee toepassingen gebruikt worden, zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals onkruidsoort, grondsoort en de omstandigheden. “De dosering van Corzal SE en Shiro kan aangepast worden aan de individuele situatie van de teler. Eigenlijk is het zo dat we nu gedwongen worden om losse componenten te gebruiken en dat resulteert erin dat er nog beter ingespeeld kan worden op de omstandigheden van een perceel. Desmedifam werd geleverd in producten met vaste samenstellingen en verhoudingen. Dat was natuurlijk wel heel gemakkelijk, maar het wegvallen van desmedifam biedt ook zeker weer kansen om de teelt nog beter te begeleiden.”
“Proeven tonen goede werking aan”
Omdat de basis LDS na opkomst met metamitron, fenmedifam en ethofumesaat blijft, voorziet Van Doorne dan ook niet direct grote problemen, maar is hij juist hoopvol dat de bietenteelt kan gaan profiteren van deze nieuwe situatie, waarin Bettix, Oblix en Corzal SE plus onkruidolie als losse componenten ingezet kunnen worden.
Metafol Super
Daarnaast is er sinds dit teeltseizoen nog een extra optie bijgekomen in het productgamma van UPL, Metafol Super. Van Doorne: “Doordat twee belangrijke componenten (metamitron en ethofumesaat) nu in één kant en klare formulering zitten waardoor het gemakkelijker werken wordt. Tegelijkertijd spuit je ook een hogere dosering ethofumesaat, waardoor de onkruidbestrijding een stuk robuuster wordt. Dat betekent dat het een betere werking krijgt op lastige kruiden zoals bijvoorbeeld veelknopige onkruiden en varkensgras. Diverse proeven in onder meer Wanssum en Frankrijk hebben aangetoond dat Bettix na zaai, gevolgd door Metafol Super gecombineerd met Corzal SE en olie (na opkomst) een goede basis vormen”, zo stelt Van Doorne vast.
Van Doorne: “Een goede onkruidbestrijding en de teelt starten met een schoon perceel zorgt uiteindelijk altijd voor meer rendement van de teelt”
Opbrengstpotentieel
Van Doorne benadrukt dat onkruidbestrijding uiteindelijk ook geld oplevert: “Als een biet tijdens de groei concurrentie krijgt van onkruid, dan heeft dat ook consequenties voor het opbrengstpotentieel van de bietenplant. Een goede onkruidbestrijding en de teelt starten met een schoon perceel zorgt uiteindelijk altijd voor meer rendement van de teelt.”
Variatie
Hoeveel dat is, hangt weer af van de situatie. Er zijn percelen met lage onkruiddruk, maar er zijn ook akkers met zeer hoge onkruiddruk of een hoog organische stofgehalte waar bodemherbiciden veel minder werken. “Maar als je weet dat veelknopige kruiden een probleem zijn op het bietenperceel, dan is het wel heel prettig dat je nu kunt kiezen voor losse componenten (bijvoorbeeld als de kieming lastig verloopt) of een kant en klaar product als Metafol Super om te kunnen variëren in de oplossingen voor een goed teeltjaar.”
Conclusie
De conclusies vanuit de proefvelden zijn volgens Van Doorne zo duidelijk, dat er geen twijfel bestaat over de effectiviteit van de bietenherbiciden die UPL aanbiedt. “Desmedifam-vrije onkruidbestrijding met Metafol Super in combinatie met Corzal SE doet in effectiviteit niet onder ten opzichte van Betasana Trio SE en Betanal MaxxPro. Na opkomst in LDS geeft het toevoegen van Shiro volgens de adviesdosering zelfs een hogere bestrijding van veel lastige onkruiden. En voor Metafol Super (één liter per hectare) en Corzal SE (halve liter per hectare) geldt zelfs dat wanneer het wordt toegepast met vijftien gram Shiro per hectare en olie, dat de bestrijding niet alleen effectiever, maar ook veilig is voor de bieten, zelfs al vanaf de T1-bespuitingen.”
Overgangsjaar
Van Doorne is dan ook optimistisch over de toekomst van de onkruidbestrijding in suikerbieten: “Wij zien dit als een overgangsjaar en gaan samen met adviseurs van de gewasbeschermingsdistributie minimaal drie proeven uitvoeren om ervoor te zorgen dat de telers in 2021, als desmedifam helemaal verdwenen is, goed beslagen ten ijs komen.”
Meer informatie over de producten van UPL?
Website: www.nl.uplonline.com
Tel. 085 – 071 23 00
E-mail: uplbenelux.info@upl-ltd.com