Provincie Drenthe en waterschap Noorderzijlvest steken samen een kwart miljoen euro in het project ‘Duurzaam Agrarisch Waterbeheer’ van BoermarkeZeijen en LTO Noord.
Met sensortechniek worden in het project tot op detailniveau gegevens verzameld over waterkwaliteit en waterkwantiteit in het stroomgebied van de Grote Masloot tussen Zeijen en Vries. In het gebied zijn het afgelopen anderhalf jaar de eerste twaalf sensoren geplaatst. Zij pikken ook gegevens op over weersgesteldheid en bodemkwaliteit. Het project valt onder het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en is een samenwerking van LTO Noord, Boermarke Zeijen en het waterschap. Onderzoeksinstituten Deltares en NMI verwerken de data in bestaande modellen. Zo ontstaat er meer inzicht in de stroming van nutriënten en water in het regionale watersysteem.
Aanleiding is de wateroverlast die boeren in het stroomdal ervoeren na aanpassingen aan het peilbeheer verderop in de Grote Masloot zo’n tien jaar geleden, stelt voorzitter Gerko Brink van Boermarke Zeijen. ‘We konden na die aanpassing in het voorjaar pas veel later het land op dan voorheen.’ Na enig aandringen van Boermarke Zeijen en LTO Noord werd het peil in de Grote Masloot daarop al eens 10 centimeter verlaagd, wat de boeren meer lucht gaf. Die peilaanpassing smaakte naar meer. De meetgegevens uit de sensoren kunnen volgens Brink helpen om het waterbeheer te verbeteren. Met behulp van sensortechniek is namelijk veel gedetailleerder waterbeheer mogelijk. De sensoren meten bijvoorbeeld de waterbehoefte per gewas.
Stuwen
In een later stadium zou het verfijnde beheer in Brinks ogen ook automatisch kunnen door de sensoren te koppelen aan stuwen in het stroomdal van de Grote Masloot. ‘We gaan ervan uit dat dit er nog van komt.’ Het systeem gaat dan niet alleen wateroverlast tegen, maar kan ook juist meer water vasthouden bij aanhoudende droogte. Gedeputeerde Cees Bijl steunt de opzet van het project in Zeijen. ‘Op basis van deze data kunnen in het onderzoeksgebied gerichter maatregelen worden genomen. De resultaten zijn bovendien bruikbaar als blauwdruk voor de werkwijze in andere delen van Drenthe.’
Dagelijks bestuurder Carla Alma van waterschap Noorderzijlvest sluit zich daarbij aan. ‘De resultaten van het project leiden tot een beter inzicht in het functioneren van het watersysteem. Dat helpt om de belasting van het systeem in het gebied te verminderen.’
Bron: LTO Noord, 03-10-2018