In 2007 werd PotatoEurope voor het eerst gehouden in de nieuwe formule (vier jaarlijkse roterende beursorganisatie met Frankrijk, Duitsland en Nederland) op de terreinen van Ets. Witdouck te Kain (Doornik). Toen waren er 87 exposanten. Anno 2019 zijn we toe aan de 4de uitgave op dezelfde locatie met dit verschil dat er nu reeds 216 bedrijven ingeschreven zijn uit niet minder dan 16 landen.
PotatoEurope wordt dus internationaler dan ooit en verwacht ruim 10.000 bezoekers te ontvangen op 4 en 5 september te Kain. Misschien zijn de organisatoren nog wat te bescheiden als we zien welke boost de aardappelsector, inclusief verwerkende industrie, gekend heeft de afgelopen jaren. Bovendien biedt een praktijkdemo altijd dat tikkeltje meer … Nieuw is ook de Pechakucha-formule van de kick-off meeting op de vooravond van het event.
Volledige aardappelketting aanwezig
Deze praktijkbeurs gaat door op 4 en 5 september van 10 tot 18u op en rond de bedrijfslocatie van akkerbouwer en loonwerker Ets Witdouck te Kain. Het is reeds de 4de editie op deze strategisch goed gelegen locatie middenin een belangrijk aardappelproductiegebied. Organisator van dit event is Fedagrim, in nauwe samenwerking met Carah, Fiwap, PCA, ILVO en CRAW. Met 216 ingeschreven exposanten is PotatoEurope al goed bevolkt. Vooral het sterk internationaal karakter valt op. Traditioneel zijn alle toeleveranciers van producten en diensten doorheen de volledige aardappelketting aanwezig. In hoofdzaak gaat het om bedrijven die actief zijn in mechanisatie, gewasbescherming, pootgoed, bemesting, bewaring, verpakking, verwerking, transport, irrigatie, sortering en diensten. Reeds meerdere edities is er tevens een vaste relatie opgebouwd met een aantal partners.
Case IH/Steyr aanwezig met 25 à 30 tal tractoren om getrokken rooiers aan te drijven
Zo voorziet Case IH/Steyr een 25 à 30 tal tractoren om getrokken rooiers aan te drijven of aardappelen af te voeren met La Campagnekippers. Syngenta ondersteunt inzake gewas bescherming en Mydibel, Lutosa zorgen voor de afname van de aardappelen. Verdere partners zijn ISUZU en Stad Doornik. Voor dit aardappelevent is er 33,5 ha voorzien waarvan 26 ha gepoot met Challenger en Fontane.
14 rooiers van 6 constructeurs
In totaal zullen 14 rooiers van 6 constructeurs (Dewulf, AVR, Grimme, Ropa, Ploeger en Pouchain) gedurende 4 uur per dag demonstreren. Het betreft een geleide demo van telkens 40 min per groep. Starten gebeurt in de voormiddag rond 10u45 en in de namiddag om 14u. Op vandaag zijn de 4rijige zelfrijdende rooiers al sterk vertegenwoordigd in de markt. Vooral hun capaciteit en hun voordelen bij het openen van een veld worden gesmaakt. AVR komt met de Puma 3; Dewulf toont de Kwadro; Grimme de Varitron 470 en de Ventor 4150; Ploeger de AR 4 BX en Pouchain de PAP 475. Bij de inschuurlijnen demonsteren 5 bedrijven met name AVR, Miedema, Grimme, Bijlsma Hercules en Downs. Grimme en Downs demonstreren ook met kistenvullers.
Aardappeltelers met voorsprong geïnteresseerd in precisielandbouwoplossingen
Algemeen is het in de landbouw belangrijk om te weten waarmee je bezig bent. Als je weet dat aardappelen voor een groot deel in seizoenpacht geteeld worden, zijn aardappeltelers met voorsprong geïnteresseerd in precisielandbouwoplossingen. Niet alleen willen ze de historiek van een perceel kennen, maar vooral de teeltopvolging en teeltoptimalisatie is een must. Het is zoals Tjörven Van De Velde van Case IH/Steyr toelichtte:
“De tijd van recht te rijden en een sectie open of toe te zetten, is al geruime tijd voorbij. Op vandaag gaat precisielandbouw veel ruimer en verder. Zo werden er hier opbrengstkaarten van de oogst van de voorteelt (wintertarwe) geanalyseerd; hebben we met de drone veel data verzameld; hebben we met de soilXplorer de structuur van de bodem in kaart gebracht, … . Al deze data worden dan, in combinatie met het technisch advies van Inagro, verwerkt tot taak kkaarten. Eén van de voorbeelden daarvan is het variabel poten tussen de 28 en 36 cm.”
Precisielandbouw is bovendien een proces die doorheen het ganse groei seizoen doorloopt. Zo wordt binnenkort met de CropXplorer niet enkel het bladgroen maar ook de N in de plant gemeten. Op basis van die informatie zal een volgende taakkaart opgemaakt worden die de variabele bemesting gaat onderbouwen. Kijken we tenslotte verder naar het einde van het groeiseizoen dan zal de afrijpingstoestand van het aardappelloof een bron van informatie vormen om de loofdoding variabel te gaan aansturen. Actuele weerdata worden dan weer verzameld via het weerstation WeatherXact aangezien dit een belangrijke basis is om de plaagbespuitingen correct te positioneren. We zien dus duidelijk dat de focus van de precisielandbouw op vandaag ligt bij het verzamelen, interpreteren van data gevolgd door het uitwerken van taakkaarten.
Precisielandbouw als drijvende kracht voor teeltoptimalisatie
Precisielandbouw is een middel om op basis van correcte informatie de juiste beslissingen te nemen. De technologie is voorhanden en maakt dat er zeker ook op economisch vlak geoptimaliseerd kan worden. Bovendien wordt de bestuurder ontlast en wordt het aantal menselijke fouten/overlappingen tot een minimum beperkt. De data vormen de basis en vervolgens kan je zelf beslissen of maximale opbrengst of meer het economische aspect uw voorkeur wegdraagt. Een dergelijk Precision Farming Project geeft alvast aan hoe we niet alleen meer met minder kunnen doen maar vooral nauwkeuriger. De editie 2019 wordt er dus zeker één om naar uit te kijken.
Pechakucha-night als kick-off
Op de vooravond (3 sept) van het event wordt de aftrap gegeven onder de vorm van een Pechakuchanight in de theaterzaal van Institut Saint Luc te Doornik om 19u. Momenteel staan een 12tal sprekers geprogrammeerd die op basis van 20 beelden en 20 seconden per beeld op een
creatieve manier hun aardappelverhaal gaan brengen. De avond wordt afgesloten met een netwerkmoment.