Ferry Camman, salesmanager Tradecorp. “Met het middel Phylgreen Kuma is de plant beter beschermd tegen abiotische stressomstandigheden”
Abiotische stress bij akkerbouwgewassen. Een veelgehoorde term, maar wat houdt het eigenlijk in? De definitie van abiotische stress is de negatieve impact van niet-levende factoren op de levende organismen in een specifieke omgeving.
Voor akkerbouwgewassen zijn dit onder andere droogte, temperatuurwisselingen, mineralentekorten en/of (zout) waterstress. Plantenvoeding-specialist Tradecorp zegt met producten als Phylgreen Kuma de oplossingen in huis te hebben om die abiotische stressfactoren te lijf te gaan.
Phylgreen Kuma is onderdeel van het programma ‘Biostimulation 360’. Ferry Camman, salesmanager Noordwest-Europa bij Tradecorp legt uit wat voor product het is. “Phylgreen Kuma is een middel op basis van zeewierextracten uit de Ierse Atlantische Oceaan. Kenmerkend voor Phylgreen is de preventieve werking. Het middel wordt preventief toegediend voordat de stress begint, zodat de plant op stressmomenten beter beschermd is tegen abiotische stressomstandigheden. Dat noemen wij bij Tradecorp het zogeheten priming effect. De plant voorbereiden op de stress voordat deze zich voordoet, zodat de effecten van deze stress zo veel mogelijk beperkt worden. Als de stress al zichtbaar is in het gewas, dan ben je te laat en laat je opbrengst liggen.”
Spectracam gewassensensor
Afgelopen jaren zijn er legio proeven gedaan met Phylgreen Kuma. Eén van de proefpercelen lag bij akkerbouwbedrijf Van der Wel in Zevenhuizen, waar het product is toegepast in de uien en de aardappelen. Tijdens de proef bij Van der Wel werd overigens niet alleen het Tradecorp-middel getest, maar werd er ook een analyse gemaakt van de werking. Dit gebeurde door middel van de SpectraCam.
Bij akkerbouwbedrijf Van der Wel werd met de SpectraCam het middel Phylgreen getest en werd er een analyse gemaakt van de werking
Wouter Bac, eigenaar TechNature en leverancier van de SpectraCam gewassensor waarmee het middeleneffect gemeten kan worden. “Op dit moment maken een tiental akkerbouwers gebruik van onze techniek om hun bemesting bij te sturen. Bij een aardappelplant zorgt overbemesting voor vegetatieve groei (loof, red.) en dat gaat ten koste van de knolvorming en -omvang. Een tweede meting is de stressmeting. Dat is een momentopname van de plantgezondheid. Op de behandelde percelen die wij met de SpectraCam hebben gemonitord zagen we dat Phylgreen Kuma – vooral in warme periode – zorgt voor duidelijk minder stress in de aardappelplant, omdat de plant langer vitaal blijft in stresssituaties zoals droogte en warmte.”
Lichtgolven
Die analyse gebeurt op basis van zogeheten ‘multispectrale imaging’. Simpel gezegd metingen door middel van lichtgolven. Bac “Door de verschillende golflengtes tussen dieprood naar infrarood te meten kunnen we precies het omslagpunt bekijken waarop een plant (zon)licht benut voor fotosynthese en wanneer niet. In stresssituaties neemt een plant minder rood licht op en gaat meer rood licht reflecteren. Deze techniek bestaat al tientallen jaren, maar wij zijn de enige die schaduw- en glimplekken verwijderen uit de metingen. En omdat we de pixels van het gewas uit kunnen filteren kunnen we ook betrouwbare metingen in de uien doen.”
Het effect van toediening van Phylgreen Kuma op het aantal knollen en de gerealiseerde opbrengsten van de proefvelden
Het systeem van TechNature kan op die manier tonen hoe de plant reageert op een middel als Phylgreen Kuma. Camman: “Bij Tradecorp spreken we altijd over twee soorten oogsten, de potentiele en de gerealiseerde oogst. In de eerste fase van de groei wordt de potentiele opbrengst gerealiseerd, namelijk het aantal knollen. In de tweede fase groeien deze knollen door en wordt de gerealiseerde oogst behaald. Bij een preventief spuitschema van tien tot veertien dagen gedurende het groeiseizoen laat Phylgreen in alle praktijkproeven duidelijk zien dat de plant langer vitaal is en daardoor ook langer doorgroeit. Het gevolg van deze lagere abiotische stress is uiteraard een betere opbrengst.”
Bodemgesteldheid
Bac voegt er wel aan toe dat de basisvoorwaarden van de teelt wel moeten kloppen wil de teler daadwerkelijk een hogere opbrengst realiseren. “We hebben op meerdere locaties metingen verricht en op percelen waar heel veel variatie in de bodem zit, zagen we geen duidelijke effecten via onze SpectraCam-metingen. Een behandeld spuitspoor op een (historisch) arme grond met veel structuurproblemen levert in de metingen hogere stresswaarden op, dan behandelde rijen op homogene percelen.”
Resultaten
Bij Van der Wel in Zevenhuizen kijkt men enthousiast terug op de behaalde resultaten. Bac: “Zij gaven bij ons duidelijk aan dat het gewas op het oog veel langer groen bleef doordat er Phylgreen Kuma was toegepast. Hierdoor is er bij deze teler veel vertrouwen ontstaan over de werking van het middel.”
Een groener gewas zorgt niet per definitie voor een betere oogst, dus Van der Wel was na afloop bijzonder geïnteresseerd in de opbrengsten. Joost Joling, technisch commercieel manager bij Tradecorp analyseerde namens Van der Wel de aardappeloogst. “In de pootaardappelen, ras Markies, was het aantal knollen veertien procent hoger dan in voorgaande jaren. De totale opbrengst gaf een plus van bijna vijfentwintig procent. Bij de consumptie aardappelen is een plus van tien procent gerealiseerd qua knolspreiding en op het totaal een meeropbrengst van negen procent. Puur gekeken naar de tonnages per hectare en plussen in de maatvoering heeft Phylgreen Kuma duidelijk effect gehad op de uiteindelijk oogstresultaten.”
Meer informatie over TradeCorp Nutri Performance?