Ondanks enkele vorstdagen is aardappelopslag ook dit jaar weer een probleem, zie bericht ‘aardappelopslag gelijk met de bieten boven’. Op veel bietenpercelen staat aardappelopslag, zeker als voorafgaand aan de bieten aardappelen zijn geteeld. Als de zeefgrond van de stortbak teruggebracht is op het perceel kan de bezetting hoog zijn.
Bestrijding is noodzakelijk
Aardappelen concurreren met bieten met name om licht. Bieten die door aardappelen worden overwoekerd blijven sterk in groei achter. Daarnaast is aardappelopslag een directe infectiebron van Phytophthora infestans en vermeerdert het aardappelcystenaaltje. Niet afdoende bestrijding houdt het probleem in stand door vorming van nieuwe knollen. Kortom, genoeg redenen om aardappelopslag volledig te bestrijden.
Hoe bestrijden?
Alleen glyfosaat heeft een systemische werking waarmee de gehele plant (moederknol, stengels, blad en nieuw gevormde knollen) wordt bestreden. Wacht tot er weer groei zit in het aardappelloof en het loof 10-20 cm hoog staat. De opname van glyfosaat is het best bij groeizaam, donker weer en een hoge relatieve luchtvochtigheid (meer dan 60%). Bij scherp drogend weer droogt de spuitvloeistof zeer snel op, waardoor de opname en de werking tegenvalt. Allerlei systemen worden in de praktijk gebruikt: pleksgewijze toepassing met bijvoorbeeld een selector of door aanstrijken met een rol of dweiltjes. Let daarbij op dat de door u gewenste toedieningsmethode, dosering en het aantal toepassingen op het Wettelijke Gebruiksvoorschrift van het glyfosaat-middel staan.
Een middel op basis van glufosinaat-ammonium (Finale SL 14) wordt afgeraden als er nieuwe knollen zijn gevormd. Vanaf mei is dat vaak al het geval.
Herbiciden die alleen het aardappelloof onderdrukken (o.a. Safari, Frontier Optima, Dual Gold 960 EC of Lontrel 100) worden eveneens afgeraden omdat die alleen de loofgroei onderdrukken maar niet de hele plant bestrijdt.
Strategische aanpak
Benut dit seizoen om tot een meer strategische aanpak te komen. Aardappelopslag is te beperken door de rooiverliezen en de kieming van de aardappelen terug te dringen, zie ook 6.1.6 van de teelthandleiding. Denk na over de gewasrotatie. In sommige andere gewassen dan bieten is aardappelopslag beter te bestrijden.
Bron: IRS