Eigenlijk komt de open dag iets te vroeg, want Erik Emmens is nog niet helemaal klaar met de wederopbouw van het Noord-Nederlandse praktijkonderzoekscentrum voor akkerbouw ‘Op de Es’ in Zeijen. Maar er valt al genoeg te zien op de open dag van aanstaande donderdag. Emmens: “Alle akkerbouwers, leden van Delphy en onze vaste klanten zijn welkom. De schuur zelf is nog niet toegankelijk voor publiek omdat de verharding nog niet klaar is, maar het wordt mooi weer dus we zullen alles gewoon lekker in het veld doen.”
Het thema van de open dag is ‘schuur structuur’ en volgt op een periode van wederopbouw die nodig was nadat twee jaar geleden de gehele schuur op het praktijkbedrijf afbrandde. Dit wellicht ongebruikelijke thema staat voor een combinatie van belangrijke zaken op bedrijfsniveau richting bedrijfsontwikkeling in combinatie met de teelt. De mogelijkheden binnen de teelt worden mede bepaald door de bewaarmogelijkheden richting afnemers. Na de brand op het bedrijf van Maatschap Emmens was het de planning om de nieuwe schuur te bezichtigen als onderdeel van de open dag. De bouw is echter niet op tijd afgerond, maar toch houdt Emmens vast aan het thema en de mogelijkheid om toch een kijkje te nemen in de nieuwe schuur. Emmens: “Het thema lijkt misschien raar omdat de schuur nog niet af is, maar het slaat vooral ook op de structuur van de grond, waarop de schuur is gebouwd en waarop de gewassen staan. Want de bodem is de basis van elk akkerbouwbedrijf. Alle activiteiten zijn dan ook op het veld en niet in de schuur.”
“Bodem basis van elk akkerbouwbedrijf”
Pas in november is alles klaar. Een moment waar Emmens nu al naar uitkijkt: “Ik zou heel blij zijn als alles achter de rug is, maar deze open dag is weer een puntje op weg naar de afronding van de wederopbouw. We zitten middenin de oogst, dus we weten nog niet hoe druk het gaat worden. Uiteraard hopen we veel akkerbouwers te verwelkomen en te laten zien hoe ver we al zijn.”
Rondgang langs proefvelden
Het vernieuwingsbedrijf heeft als doelstelling kennis te ontwikkelen op het terrein van duurzame landbouw. Hierbij staan samenwerking met de akkerbouw en de veehouderij centraal. Het bedrijf – een gezamenlijk initiatief van Maatschap E.H. Emmens en Delphy – wil een schakel zijn tussen onderzoek en praktijk en biedt de mogelijkheid om nieuwe ontwikkelingen in de praktijk te laten zien en te toetsen. Emmens: “Akkerbouwers kunnen van half twee tot half vijf langskomen. Er is nog genoeg ruimte om iedereen te ontvangen, want we organiseren alles in het veld door een rondgang langs de proefvelden en machine demonstraties.”
Samenhangende kennisverspreiding
Dat bodemstructuur belangrijk is, werd door de droge zomer van 2018 extra duidelijk. “We hebben in het voorjaar een proef aangelegd met de Geoprospector, welke realtime grondbewerkingsmachines aan kan sturen. Deze proef is dan te bezichtigen. Daarnaast willen we dit deze dag ook laten zien in een demonstratie. Daarnaast zijn er een aantal grondbewerkingscombinaties te zien welke de uitdaging aanvaard hebben om op basis van een aangeleverde taakkaart een grondbewerking op de juiste diepte uit te voeren. Verder laten we een aantal proeven en demonstratievelden (bietenrassen/ziekten, aardappelrassen, plantversterkers) zien die mede namens het project ‘Samenhangende kennisverspreiding in vervolg op Praktijknetwerken Veenkoloniën’ zijn aangelegd en is er een mooi gevuld beursplein met bedrijven die een link hebben met de noordoostelijke akkerbouw en met bovengenoemd project. Dus er zijn ook voldoende mogelijkheden om te netwerken.”