Het is januari en dat betekent veel nieuwjaarsborrels, maar inmiddels is het ook traditie dat in deze maand de landelijke pootaardappeldag plaatsvindt. Dit keer komen aardappeltelers uit heel Nederland op 18 januari bij elkaar. Plaats van handeling is opnieuw ‘t Voorhuys in Emmeloord. Plantgezondheid, meten is weten, bodemmanagement en inundatie zijn enkele hoofdpunten uit het dagprogramma van de derde landelijke pootaardappeldag waarop ook de resultaten van de Pootgoedacademie Zuidwest Nederland en Flevoland bekendgemaakt zullen worden.
Dagvoorzitter Jacob Dogterom verricht de opening en Aucke van der Werff (burgemeester van gemeente Noordoostpolder) neemt het welkomstwoord voor zijn rekening. Daarna zal René van der Vlugt van de WUR de aanwezige telers de vraag voorleggen hoe de akkerbouwsector virussen en bladluizen de baas kunnen blijven. Vervolgens zal Loes den Nijs (NVWA) de consequenties van de nieuwe plantgezondheidsverordening toelichten. Vlak voor de pauze maakt Delphy-adviseur Johnny Remijn de resultaten van pootgoedacademie Zuidwest Nederland bekend, na de lunch en een bezoek aan het bedrijvenplatform zal Paul Hooijman ditzelfde doen voor de regio Flevoland. Hooijman: “Bij verschillende telers heeft in 2017 een grote proef gelegen waar een vergelijking is gedaan met wel of geen quad planten ten opzichte van ‘gewoon op afstand’ planten.”
Honderd procent vergelijkwaardig
Alle proeven zijn met een bekerplanter gedaan die door landbouwmechanisatiebedrijf Miedema-Dewulf (gedeeltelijk) zijn omgebouwd om de machine geschikt te maken voor het quad planten: “Dit is een bewuste keuze geweest en hebben we gedaan om het vergelijk zo eerlijk mogelijk te maken: zelfde perceel, plantdatum, diepte en materiaal. Dus het vergelijk dat we krijgen is nu honderd procent vergelijkwaardig. We hebben dit ook op verschillende grondsoorten (licht en zwaar en ertussenin) binnen Flevoland gedaan”, aldus Hooijman.
Vervolg
De exacte cijfers worden pas op 18 januari in Emmeloord openbaar gemaakt, maar de initiatiefnemers van de pootgoedacademie nemen alvast een voorschot op de resultaten. “De cijfers waren de laatste jaren steeds zeer goed. Maar of de resultaten van afgelopen teeltjaar nu goed of slecht zijn, de plannen om deze proef dit jaar te herhalen zijn al in de maak. Hoe meer data we beschikbaar hebben: hoe meer zekerheid we de telers kunnen bieden over deze methode.”
Afsluiting
De dag zal worden afgesloten met een lezing over optimaal bodemmanagement binnen de pootgoedteelt en een toelichting op de redenen om een perceel onder water te zetten (inundatie), een methode die onder meer wordt toegepast ter bestrijding van aaltjes.