“De komende twee weken zijn van essentieel belang voor de opbrengst. Komt er nog een hittegolf, dan gaat dat zeker opbrengst kosten”, zo sprak de adviseur van Wiersum Plantbreeding de akkerbouwers toe die deelnamen aan de rondleiding tijdens de klantendag van Poldergraan in Biddinghuizen. “Voor de prijszetting zal het ook cruciaal worden of het droog blijft in graangebieden zoals Polen, Roemenië en Oekraïne. Of de wintergranen nou in september of oktober zijn gezaaid, dorsen vóór 1 augustus is nauwelijks denkbaar.”
Tijdens de klantendag van Poldergraan ging men niet alleen in op de actuele veldsituaties
Er werd tijdens de klantendag van Poldergraan niet alleen ingegaan op de actuele situatie in het veld. Ook gaf Syngenta uitleg over de fungicideproef die in Biddinghuizen ligt. Van de rassen Benchmark en Talent werden proefvelden – ingezaaid op 19 oktober – vergeleken. De verschillen in gele roest, a-fusarium en septoria (dat door het zonnige weer in het voorjaar veel voorkomt in de wintertarwe, omdat de ziektedruk daar is na de enorme groeispurt in die periode) waren opmerkelijk. Er werden proefvelden getoond die onbehandeld waren, velden die op 7 mei een T1 bespuiting (met Seguris 1,0, Elatus Era 0,75 , Adexar 1,5 of Aviator 0,75) hebben ondergaan en tarwevelden waar op 1 juni een T2 bespuiting is uitgevoerd met Elatus Era 1,0, Ascra 1,1 en Ceriax 2,0.
“Vroegtijdig beginnen met spuiten is cruciaal”
Tot slot werd er nog een demoveld getoond met een T3 bespuiting (Prosaro 0,8), uitgevoerd op 9 juni. “Voor alle spuitmiddelen bij zowel Benchmark en Talent geldt dat vroegtijdig beginnen met spuiten cruciaal is. De juiste rassenkeuze is daarbij een eerste stap, maar er komen steeds meer resistente rassen (voor bijvoorbeeld a-fusarium) en dat betekent dat de handel er ook steeds scherper op gaat letten. Bestrijding is vaak lastig, omdat de ziektedruk het hoogst is als het land nat is en dan kan je vaak ook niet de akkers op om te spuiten”, schetst de Syngenta-adviseur het welbekende dilemma.
Klanten werden geïnformeerd over de ontwikkelingen in het graan
Informeren over ontwikkelingen
Jarco Pars is samen met George en Jelte Pars-senior eigenaar van Poldergraan en samen met Gert-Jan Bonestroo initiatiefnemer van deze klanten-/kennisdag waarop ook Bart Agro Mechanisatie uitleg kwam geven over zaaitechniek en mechanisatie en Vandinter Semo tips gaf over groenbemesterskeuze. “Als lokaal bedrijf vinden wij het belangrijk om onze klanten te informeren over de ontwikkelingen in het graan. We proberen altijd flexibel te zijn richting onze klanten door mee te werken en te ontzorgen. Deze relatiedag draagt daar in onze ogen zeker aan bij. Afgelopen seizoen was de graanmarkt vlak, het areaal nam af omdat er veel telers zijn overgestapt op suikerbieten.”
“Afwachten wat de droogte in de wereld met de opbrengsten doet”
“Dit jaar is nog moeilijk te zeggen of voorspellingen te doen”, zo stelt Jarco Pars op vragen van enkele telers. “In principe heerst er droogte in de wereld, dus het is afwachten wat dat gaat doen met de opbrengst. De wintergranen staan er goed op, maar dat zegt nog niks.”