In Italië staat een machine waar stapels houten pallets gesteriliseerd worden door middel van een levensgrote ‘magnetron’, waardoor alle organismen op de pallets gedood worden. Dit betreft een industriële toepassing, maar akkerbouwer Egbert de Vries ziet er wel brood in voor landbouwkundige toepassingen.
Akkerbouwer de Vries
Egbert de Vries is als akkerbouwer verbonden aan de Pootgoedacademie Groningen-Friesland. De Vries bewerkt ruim 76 hectare, waarop pootgoed zijn voornaamste teelt is. Het idee om zijn bewaarkisten droog te reinigen door middel van verhitting in een ‘magnetron’ laat hem niet meer los. “Sinds ik van het bestaan van die machine in Italië afweet, zit dit in mijn gedachten. We zijn met een afvaardiging van de pootaardappelacademie in gesprek geweest met Van Hees Machinery (VHM). Bas van Hees zag het ook direct zitten”, zo vertelt De Vries na afloop van de landelijke Pootaardappeldag in Emmeloord, waar hij één van de sprekers was.
Modulaire stand alone toepassing
Het bleek echter niet eenvoudig om dit in de praktijk ook te realiseren, simpelweg omdat de kosten dan te hoog zouden oplopen. “De hoeveelheid stroom die nodig is om kisten droog te reinigen vormt een eerste belemmering. Daarnaast is er ook de afstand van de kist tot het apparaat. Een kist waarin wortelen bewaard zijn heeft vaak nog wat grond of aangekoekte wortelresten op de bodem. De warmte uit het apparaat moet ook op die plaatsen terechtkomen, maar het moet ook niet zo zijn dat de spijkers in de kist gaan gloeien. Het vinden van die balans is uiterst delicaat en maakt de ontwikkeling van een dergelijk magnetron-principe lastig.”
Doorontwikkelen
Maar het idee is hiermee niet van tafel: “Voorlopig is water-recycling de beste optie, maar als we heel eerlijk zijn is water natuurlijk een ellendig product. Water, mechanica en elektra zijn geen vrienden van elkaar. Door middel van warmte een optimale hygiëne bereiken is natuurlijk wel kostbaarder dan water, maar als dat gebeurt met duurzame energie (bijvoorbeeld met zonnepanelen die op de schuur liggen) dan kan het best interessant zijn om de bewaarkisten droog te reinigen van residuen met potentiele (virus)besmettingen. Het idee moet gewoon nog verder doorontwikkeld worden om het in de toekomst wellicht mogelijk te laten zijn. In overleg met Van Hees Machinery is het project onlangs overgedragen naar Agrin-Serv en die gaan dit idee verder proberen uit te werken.”
“Op zoek naar juiste techniek en kostprijs”
Technisch mogelijk
De Vries laat zich hierbij vooral leiden door de basisgedachte dat het technisch mogelijk is om kisten via het magnetron-principe te verlossen van bacteriën, virussen en schimmels. “Een beetje grond in de kist is eigenlijk helemaal niet erg, als je maar zeker weet dat er geen schadelijke organismen in zitten. Omdat we dat niet zeker weten, spuiten we er alles af met een stoomcleaner of kistenwasser. Maar we blijven de komende tijd zoeken naar technieken om met een bepaalde frequentie wél alles dood te krijgen zonder dat de kist vlam vat. Zodra we daar uit zijn en dit tegen een gunstige kostprijs kunnen neerzetten, zal het magnetron-principe snel zijn weg vinden in de akkerbouw.”