Foto: Niels Scholten bij de Hardy Twin force
Om telers die voor een beslissing staan in investeren in nieuwe spuittechnieken een handje te helpen organiseert Delphy op donderdag 19 september een landelijke demodag over driftreducerende spuittechnieken.
Volgens Niek Vedelaar van Delphy leven er nog steeds veel vragen onder de akkerbouwers: “Er zijn niet heel veel nieuwe ontwikkelingen ten opzichte van het begin dit jaar, maar voor telers is het vooral belangrijk om over relevante informatie te beschikken die ze helpt bij het maken van de juiste keuze voor hun onderneming.”
Om een klein beetje helderheid te geven in die wirwar organiseert Delphy in samenwerking met de BO Akkerbouw en Fedecom de demodag op de WUR Open teelten-locatie in Lelystad. Extra redenen om een demodag te houden zijn: de onlangs doorgevoerde wijzigingen in het Activiteitenbesluit gepubliceerd met betrekking tot de voorschriften van driftreducerende spuittechnieken en vanaf komend groeiseizoen wordt ook het gebruik van een drukregistratie voorziening bij een aantal technieken verplicht. Vedelaar: “Veel telers stellen de keuze uit omdat er nog altijd wijzigingen in de voorwaarden plaatsvinden. De juiste keuze maken bij driftreducerende spuittechnieken blijkt daardoor voor veel mensen nog altijd bijzonder lastig.”
Indringing, bedekking en vloeistofverdeling
Tijdens de demodag die op donderdag 19 september bij de WUR in Lelystad plaatsvindt wordt aan de bezoekers getoond hoe de diverse spuitsystemen werken en krijgt men specialistische uitleg over de indringing, bedekking en vloeistofverdeling in het gewas zelf. Maar het meest interessante is ongetwijfeld de presentatie van de eerste testresultaten van de diverse spuittechnieken die op de dag zelf door experts worden toegelicht.
Hardi Twin Force
Eén van die spuittechnieken is de Hardi Twin Force. Volgens importeur Homburg behaalt de spuit, als hij is uitgerust met vijftig procent driftreducerende doppen, al 97,5 procent driftreductie. Niels Scholtens – productspecialist bij Homburg – merkt dat veel telers nog uitleg vragen alvorens de veldspuit wordt aangeschaft. “De techniek van de Twin Force bestaat al ruim dertig jaar en is in al die jaren doorontwikkeld. Het systeem wat destijds op de markt is gebracht, is op dit moment nog steeds actueel. Minister Schouten van Landbouw wil dat alles in 2030 naar minimaal 95 procent gaat en die doelstelling zorgt ervoor dat er momenteel weer meer interesse is voor dit soort systemen, waarbij de Twin Force als extra voordeel heeft dat de dopafstand en boomhoogte boven het gewas op vijftig centimeter gehouden zijn. Hierbij kan men nog gebruikmaken van een vijftig procent driftreducerende dop en vinden akkerbouwers het prettig dat er met luchtondersteuning gewerkt wordt.”
Scholtens: “De techniek van de Twin Force bestaat al ruim dertig jaar en is in al die jaren doorontwikkeld”
“Fijne druppel en goede gewasbedekking”
Wat wel nieuw is, is dat de Hardi Twin Force sinds kort standaard 99 procent driftreducerend is als hij wordt uitgerust met een 75 procent driftreducerende dop. “Het gaat erom dat je een fijne druppel op je gewas wilt hebben die voor een goede gewasbedekking zorgt. Vooral met biologische middelen wordt het steeds belangrijker dat het blad overal goed bedekt is voor een optimale werking. Telers zijn in veel gevallen nog echt zoekende naar de techniek die ze daarbij optimaal ondersteunt. Veel (nieuwe) middelen vereisen bij toediening 90 of zelfs 97,5 procent driftreductie. En die restrictie betekent dat in bepaalde gevallen de bespuitingen alleen maar uitgevoerd kunnen worden met systemen die 95% , 97,5% of 99% driftreducerend zijn.”
Scholtens: “Telers willen een fijne druppel op het gewas hebben die voor een goede gewasbedekking zorgt”
Tendens
En daarmee geeft Scholtens exact het probleem weer: de moeilijkheid zit hem niet alleen in de diverse spuittechnieken waartussen men kan kiezen, maar ook in de beschikbaarheid van middelen. Vedelaar (Delphy): “Er zijn nu nog diverse middelen in omloop die prima via conventionele technieken toegediend kunnen worden, maar de tendens is dat er op middelen die toegelaten worden of een her-toelating krijgen daar restricties op komen betreffende driftreductie. Op het etiket staat steeds vaker dat het enkel mag worden toegepast bij gebruik van bepaalde spuittechniek. En dat gegeven zorgt bij veel telers toch voor wat onzekerheid: door de aanschaf van een bepaalde techniek sluit je namelijk gebruik van bepaalde middelen die je wél graag wilt toepassen uit. En dat geldt andersom dus ook: de keuze voor een bepaald middel sluit bepaalde spuittechnieken uit. Wij hopen dat telers tijdens deze demodag zelf inzien welk spuitsysteem het beste bij hun bedrijf en teeltstrategie past.”