Op verschillende bietenpercelen op het Noordelijk zand en Noordelijk dal/veen is stemphylium gevonden. De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert telers in deze twee gebieden alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren. Vanwege resistentiemanagement is het belangrijk alleen te spuiten als u vlekjes door een van de vijf bladschimmels hebt gevonden en dus niet eerder.
Neem bij twijfel contact op met uw teeltadviseur. Hij/zij kan bij twijfel contact opnemen met IRS-Diagnostiek. Voor de overige gebieden is nog geen waarschuwing van kracht. Daar zijn op dit moment nog geen bladschimmels gevonden. Het advies is om in deze regio’s regelmatig te controleren op bladschimmels.
Bestrijdingsadvies stemphylium
Voer een fungicidenbespuiting uit zodra de eerste symptomen van stemphylium (kleine gele vlekjes) in uw perceel zichtbaar zijn. Dit kan door een bespuiting met Retengo Plust, Spyrale, Sphere of Difure Pro. Deze middelen hebben een nevenwerking tegen stemphylium. Score 250EC/Borgi heeft een vergelijkbare nevenwerking als Spyrale tegen stemphylium, maar is op veel minder proefvelden onderzocht op effectiviteit tegen stemphylium. In het IRS-onderzoek van de afgelopen jaren had Retengo Plust de beste werking tegen stemphylium. Vanwege het aanhoudende droge weer kan voor de eerste bespuiting ook gekozen worden voor een ander middel dan Retengo Plust met een nevenwerking tegen stemphylium. Zo behoudt u de mogelijkheid om Retengo Plust in te zetten als het weer omslaat naar veel gunstiger voor stemphylium (16-23 graden Celsius met heel hoge relatieve luchtvochtigheid en/of lange bladnatperioden). Als dat de weersverwachting voor de twee weken na uw bespuiting is, kunt u het beste direct voor Retengo Plust kiezen. Voor de bestrijdingsadviezen van de andere bladschimmels verwijzen we u naar de vernieuwde bladschimmelpagina op www.irs.nl/bladschimmelpagina.
Bespuiting
Voer een fungicidenbespuiting uit op rechtopstaand, fris blad. Bietenblad dat slap hangt neemt de fungiciden minder goed op. Spuit de fungiciden op een droog gewas en houd rekening met een droogtijd van 1-2 uur. Streef naar een zo goed mogelijke indringing en bedekking van het gewas. Vaak is spuiten met 300 liter water per hectare voldoende om een goede verdeling van het fungicide te krijgen.