Afgelopen tijd heeft proefboerderij de Kollumerwaard, onderdeel van de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw, een succesreeks van drie ‘Kennisdelers’ georganiseerd. Op deze avonden waren alle belangstellenden, veelal akkerbouwers van de Noordelijke klei, uitgenodigd om (nieuwe) kennis en ervaring op te doen over drie actuele onderwerpen in de akkerbouw.
Fusarium en Altenaria
Op woensdag 22 februari werd de aftrap gegeven met een informatieavond over de Fusarium instapproef van SPNA in aardappelen en het meerjarige onderzoek naar Alternaria en ozonschade in aardappelen door HLB op het programma. Ruim vijftig geïnteresseerden waren aanwezig om ideeën en suggesties voor verder onderzoek met elkaar te delen.
Ploegloze landbouw
De tweede avond vond plaats op woensdag 1 maart. Deze discussieavond stond in het teken van ploegloze landbouw. Sander Bernaerts (Naturim) gaf aan de hand van een viertal inleidende stellingen, met zijn ervaringen in de niet kerende grondbewerking (NKG), een interessante en interactieve uiteenzetting van de (on-)mogelijkheden van het niet meer ploegen. De circa veertig aanwezige telers toonde diepgaande interesse in de materie. Aan de hand van een aantal serieuze ervaringen en onduidelijkheden werden actuele vraagstukken onderling besproken.
Oplossingsgerichte duurzaamheidsuitdagingen
Op vrijdag 10 maart stond de laatste kennisdeler op het programma. De recent aangestelde hoogleraar Farming Systems Ecology Rogier Schulte van Wageningen UR was aanwezig en gaf een uiteenzetting over de think-do kloof, het huidige en toekomstige speelveld en de brug te nemen van het nu naar de toekomst. In een zaal met een zeventigtal geïnteresseerde aanwezigen, afkomstig uit voornamelijk Friesland en Groningen vanuit diverse achtergronden en interesses. De avond was dynamisch en gaf een goede uiteenzetting van de (on-)mogelijkheden in het huidige speelveld. Vooral gericht op de toekomst, maar ook als een eerste aanzet om elkaar over de ‘brug’ te helpen richting een duurzaam ingerichte landbouw. Schulte pleit voor het gezamenlijk formuleren van de duurzaamheidsuitdagingen en focus aan te brengen in de oplossingsrichtingen. De grote uitdaging ligt vervolgens hem in het overbruggen van het gat tussen de bedachte oplossingen en de werkelijke uitvoering: het ‘doen’.
Vanuit zijn ervaring in Ierland geeft hij aan dat hier in drie aspecten van belang zijn: Ten eerste de politieke kloof: maak de kaders zo dat boeren positief gestimuleerd worden om beleidsdoelen te realiseren. Vervolgens als twee aandachtspunt: de marketingkloof. Door middel van goede communicatie moet de akkerbouwsector er zelf voor zorgen dat de duurzaamheidsbijdrage zich ook vertaald in een meerprijs. Tot slot noemt Schulte de informatiekloof. Inventariseer op bedrijfsniveau waar het bedrijf staat en geef concrete handelingsperspectieven voor verbetering.
Open dag
Vanaf nu richt Proefboerderij Kollumerwaard zich weer op het komende veldseizoen en zijn de voorbereidingen voor de aanleg van de diverse proefvelden. Op donderdag 6 juli heeft men de mogelijkheid om tijdens de open dag kennis te nemen van de vorderingen op de diverse velden.