Akkerbouwer Harry Schreuder: “Het zogeheten mycostraat (restafval) van de champignonteelt gaat ons bedrijf inzetten tegen fusarium in de uien”
Harry Schreuder van Harry’s Farm is misschien wel één van de bekendste akkerbouwers van Nederland. En dat komt dan vooral vanwege zijn veelvuldige optreden op vrijwel alle social media platformen. En dat is niet toevallig, want zijn vader was ooit één van de eerste met een thuiscomputer. En daar pro? teert hij anno 2020 nog steeds van op zijn huidige akkerbouwbedrijf.
Bij de oprichting van het toenmalig gratis internetplatform Flevonet – een internetprovider die vanaf de oprichting tot 1997 als enige ter wereld geen abonnementskosten rekende – besloot Harry Schreuder zich direct aan te melden en daaruit zijn de talloze berichten over de werkzaamheden op Harry’s Farm ontstaan. Dat heeft soms ook verrassende voordelen, want bedrijven die iets nieuws willen uitproberen weten hem altijd te vinden.
Champost mycostraat
Eén van die bedrijven is paddenstoelenkwekerij Mycophilia uit Lelystad. Schreuder: “Er is natuurlijk de afgelopen jaren veel aandacht voor de bodem en biodiversiteit. Ik probeer mijn bedrijf zo in te richten dat het klaar is voor de toekomst. Dat doen we met akkerbouwranden die tevens dienst doen als bufferzone. Dat laatste komt nu met de drukregistratie goed uit. Daarnaast begin ik dit jaar met een vogelakker, teel ik het tweede seizoen verse soja en gaan we een klein proefje in de uien aanleggen om te kijken of het restproduct van het bedrijf Mycophilia een nevenwerking heeft op fusarium. Zij telen champignons op zaagsel en we hebben samen met het bedrijf Zonnespelt en de provincie Flevoland gekeken hoe hun restafval gebruikt kan worden in de akkerbouw. De zogeheten mycostraat gaat ons bedrijf inzetten tegen fusarium in de uien.”
Fusarium
Uienplanten kunnen in elk stadium rechtstreeks door de ziekteverwekker geïnfecteerd worden, maar schade aan de wortels, de bolbodem of bollen door uienvliegen of andere insecten lijkt de incidentie van deze ziekte te verhogen. De schimmel kan in de bodem enkele jaren voortbestaan als rustende sporen, genaamd chlamydosporen. Verspreiding van deze schimmel vindt vaak plaats door verplaatsing van besmette grond door apparatuur, in irrigatiewater of op geïnfecteerde plantuien. Rassen die tolerant zijn, brengen vaak minder op en dus is het voor de akkerbouwer uit Swifterbant zeer interessant om te zien of Champost daadwerkelijk het verrot van het wortelstelsel kan voorkomen.
Schreuder doet dit groeiseizoen twee stukjes grond in het uienperceel met mycostraat, waarbij het ene stukje voor het zaaien wordt voorzien van Champost en het andere stukje grond na het zaaien van de uien. “De combinatie van houtsnippers en schimmeldraden van de champignons zouden ervoor zorgen dat de bestaande uienrassen minder gevoelig voor fusarium zijn. Dit wordt het eerste jaar dat we dit gaan uitproberen, dus er zal nog wat tijd nodig zijn om daadwerkelijk te kunnen zeggen of dat ook echt zo is. Maar op voorhand lijkt het een eff ectief middel te kunnen zijn.”
Schreuder: “De combinatie van houtsnippers en schimmeldraden van de champignons zouden ervoor zorgen dat de bestaande uienrassen minder gevoelig voor fusarium zijn”
Passie
Ook in andere teelten, zoals de suikerbieten blijft Schreuder altijd op zoek naar mogelijkheden om de teelt verder te optimaliseren, want dat heeft nog prioriteit boven het plaatsen van YouTube-? lmpjes, Twitterberichten en Facebook updates: “Het is erg leuk als je bijvoorbeeld door het IRS of de Boerburgerbeweging gevraagd wordt of wordt gevraagd voor een interview als deze, maar het werk op het land gaat altijd voor. Mijn visie is ook dat ik op dit akkerbouwbedrijf plezierig kan werken en dat daarnaast ruimte blijft om plezier te maken. Alles draait om mijn passie voor het vak, de akkerbouwteelten en een gezond rendement. Want die zaken zijn en blijven toch mijn belangrijkste drijfveren.”