Nu de gerst door autonome voertuigen geoogst is, komt er een einde aan het project 'Hands Free Hectare' van de Harper Adams University en Precision Decisions. Gedurende afgelopen teeltseizoen is 1 hectare gerst met autonome voertuigen gezaaid, beschermd en geoogst door voertuigen zonder mensen in de cabine.
Volgens Martin Abell van Precision Decisions heeft het project bewezen dat er geen technologische redenen zijn waarom een akker niet autonoom zou kunnen worden bewerkt: "We hebben hiermee de kansen voor de landbouw benadrukt. Het grote succes is dat het ons gelukt is om het land autonoom te bewerken."
Lage kosten
Om de kosten laag te houden zijn machines gebruikt die al aanwezig waren en maakte het team uitsluitend gebruik van open-source technieken. Voor het navigatiesysteem is een autopilot-systeem uit een drone gebruikt. "Het hele project heeft minder dan 200.000 pond gekost, aanzienlijk minder dan andere projecten die trachten te werken met autonome landbouwvoertuigen."
Strubbelingen
De gebruikelijke hobbels moesten ook door dit team overwonnen worden, zo bleek het weer niet altijd mee te zitten. Projectleider Jonathan Gill: "Door de regen hebben we onze spuit- en oogstmomenten moeten aanpassen. Dit is deels de reden waarom landbouwmachines zo groot zijn geworden, in korte tijd moet veel werk moeten worden verzet." Volgens Gill ligt de oplossing van de toekomst van de landbouw in kleine autonome machines die zelfstandig op het juiste moment op de akkers actief kunnen zijn. "Hierdoor kan de boer zijn tijd nog effectiever en economischer inzetten in plaats van constant op en neer te rijden naar de akker."
Oogst
Er werd gemikt op een opbrengst van vijf ton. "Dat hebben we niet helemaal gered, onze agronoom voorspelde een opbrengst van 4,5 ton. Volgens mij heeft hij gelijk."
Hoe nu verder?
Het team achter het Hands Free Hectare project gaat bier brouwen van de geoogste gerst. Men hoopt het experiment nogmaals uit te kunnen voeren met zomergerst, maar of het project een vervolg krijgt is nog onzeker.