Delphy (afd. Flevoland) gaat over veertien dagen beginnen met de voorjaarsopnames van spectraal beelden voor de teeltoptimalisatie in de tarweteelt: “We hebben nu een paar bedrijven waar we metingen gaan doen, maar daar kunnen nog wel één of twee bedrijven bij.” Krebbers zoekt daarvoor akkerbouwbedrijven die tarwe telen op ongelijke percelen: “Wat we in eerste instantie zoeken zijn boeren die weten dat er ongelijkheid in het land zit, bijvoorbeeld vanwege diepploegen. We willen graag weten hoe ze daarmee omgaan en wat de groeiverschillen zijn in zijn tarwe.”
Biomassa- en stikstofopnamemetingen
Delphy gaat de deelnemende telers helpen in de teeltoptimalisatie door metingen te doen. Krebbers: “Door biomassa- en stikstofopnamemetingen op de goede en slechte plekken te meten, weten we hoe groot die verschillen zijn. Dit doen we zowel nu – tijdens de groei – als tijdens de oogst. Dan gaan spectraal beelden vanuit een drone of vliegtuig dit inzichtelijk maken voor de tarwetelers.”
Krebbers vervolgt: “De volgende stap is dan om te kijken wat we aan die grond kunnen verbeteren en kan dit bijvoorbeeld via plaatsspecifiek bemesten dit jaar nog wat aan gedaan worden. Als de grond heel ongelijk is, dan kijken we wat er gedaan kan worden om de grond egaler te maken. Dat kan via grondbewerkingen of bijvoorbeeld compost bij strooien.”
Groei- en opbrengstverschil
Afgelopen jaar heeft Delphy deze analyses ook al uitgevoerd bij enkele tarwetelers: “Die ongelijke grond geeft groeiverschillen, maar we hebben toen ook gezien dat de kunstmest ook ongelijkmatig verdeeld was met de spuitmachine. Dat zag je niet op het oog, maar wel op de luchtbeelden. We constateerden daar op sommige plekken tussen negen en negentien groei- en opbrengstverschil op. Die boer gaat er nu ook mee verder, want die heeft ook door dat daar voor hem wat te halen valt. Het uiteindelijke doel is dat de teler voordeel ervaart in de opbrengst en een egaler groeibeeld.”
Ideaal moment
Over één a twee weken gaat Delphy de lucht in, dus boeren die willen meedoen aan de komende vlucht moeten zich zo snel mogelijk melden bij Krebbers: “Het gewas begint nu al wat te schieten, dus dan heb je er het meeste aan om eroverheen te vliegen. Het verzamelen van de data en teeltbegeleiding is helemaal gratis. De kosten van de vliegtuigbeelden bedragen negen euro per hectare”
Deze oproep is bestemd voor tarwetelers, maar Delphy gaat ook over aardappelpercelen vliegen om te kijken naar de effecten van bodemverdichtingseffecten bij het poten. “Ook daarmee proberen we de opbrengsten te optimaliseren via smart farming.”
Geïnteresseerde telers kunnen zich melden bij Herman Krebbers (Delphy) via h.krebbers@delphy.nl of 06 – 5340 0066