Normaal gesproken komt een akkerbouwers niet zo vaak ‘buurten’ bij een zaadveredelaar, maar afgelopen week was dit tijdens het event ‘De Perfecte Plant’ wel mogelijk. “Een unieke kans”, volgens René de Munnik (communicatiemanager Limagrain Nederland).
“We willen hiermee het belang van plantveredeling benadrukken, want dit is belangrijker dan ooit. De vraag naar food stijgt en de wereldbevolking groeit sneller dan het landbouwareaal. Kortom: de winst en kwaliteit van de opbrengst moet uit veredeling komen.”“We willen hiermee het belang van plantveredeling benadrukken, want dit is belangrijker dan ooit. De vraag naar food stijgt en de wereldbevolking groeit sneller dan het landbouwareaal. Kortom: de winst en kwaliteit van de opbrengst moet uit veredeling komen.”
Er zitten nogal wat uitdagingen in die uitspraak: meer oogsten, beter oogsten en dat terwijl er minder meststoffen en minder gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten. En telers hebben te maken met de gevolgen van een veranderd klimaat (langdurige droogte, maar ook overvloedige regenval). De Munnik erkent dat dit hot items zijn: “Dat zijn allemaal zaken waar we als plantveredelaars rekening mee moeten houden en oplossingen voor moeten vinden, zodat de telers daar in de toekomst zo min mogelijk nadeel van ondervinden. We gaan steeds meer naar vitalere planten toe, die meervoudig resistentie zijn en een groter wortelvolume hebben. Zo kunnen de akkerbouwgewassen beter omgaan met stresssituaties, zoals nu het geval is met een langdurige droogte.”
“Afstand land naar bord verkleinen”
Het doel van De Perfecte Plant is om de gebruikers van zaaizaden, de akkerbouwers, op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen. Maar ook de consument moet geïnformeerd worden over de werkzaamheden die zaadveredelingsbedrijven verrichten, want door die inspanningen krijgen zij gezonder voedsel voorgeschoteld, zo stelt De Munnik: “De afstand van het land naar het bord moet verkleind worden. Ook daar zetten we ons dagelijks voor in.”
Natuurlijke inkruising resistentie vergelingsvirus
Veredeling is een kwestie van lange adem. Hoewel elk nieuw ras een verbetering vormt van de voorgaande rassen, komt lang niet ieder nieuw ras op de markt. “Het mag genoegzaam bekend zijn dat de ontwikkeling het totale proces om tot een nieuw ras te komen ongeveer tien jaar is. Momenteel richten we ons op betere ziekteresistentie. Een goed voorbeeld is een gerst-ras waar we op een natuurlijke manier resistentie tegen vergelingsvirus hebben ingekruist. Ook met groenbemesters – die belangrijk zijn voor de bodemvruchtbaarheid in een land waar we intensieve landbouw bedrijven – wordt veel getest op rassen die bijdragen aan bijvoorbeeld aaltjesbestrijding en organische stofafvoer. Er lopen op dit moment meerdere demo’s met daarin ook enkele nieuwe rassen. Enkele daarvan hopen we binnenkort al op de markt te kunnen brengen.”
Samenspel
Volgens De Munnik zijn dergelijke contactdagen essentieel en zorgt de input van de eindgebruikers een belangrijk onderdeel van de voortdurende vooruitgang op veredelingsgebied: “Veredeling kan niet zonder continu in contact te staan met de telers en de verwerkende industrie. Dat is een samenspel, waarbij de input van de akkerbouwer heel belangrijk is. Dat directe contact tussen veredelaar en de eindgebruiker is uniek. We geven een kijkje in de keuken van zaadveredelaar en de akkerbouwers die onze zaden zaaien en oogsten vertellen hun praktijkervaringen. Een event op deze grote schaal organiseren we maar een keer in vijf tot tien jaar. Uiteraard komen we vaker samen tijdens velddagen. Zo organiseren we binnenkort enkele dagen waarin winterveldbonen centraal staan. We zoeken de praktijk zelf ook op, maar het gebeurt maar zelden dat de praktijk naar ons toe komt.”