Sinds deze week kunnen akkerbouwers terecht op een nieuw open platform genaamd Akkerweb. De lancering van deze nieuwe digitale ontmoetingsplek voor akkerbouwers vond plaats in Hotel de Wageningse Berg, op een steenworp afstand van de Wageningse Universiteit. Mede-initiatiefnemer Roel Veerman omschrijft Akkerweb als een mogelijkheid om “als individuele akkerbouwer te kunnen schakelen naar een centraal platform dat als doel heeft de teler het makkelijker te maken.”
Perceel centraal
Het idee voor de website is om alle beschikbare akkerbouwkennis met elkaar te delen. Roel Veerman: “Maar de teler blijft de baas over zijn eigen data en bepaalt zelf wie inzicht krijgen in de gegevens. Het voornaamste doel van de website is om verbanden te leggen, onderzoeksresultaten toe te kunnen passen, efficiënter te kunnen werken met behulp van ingevoerde data en van daaruit meer rendement per hectare genereren.”
Akkerweb is een gezamenlijk initiatief van diverse partijen, waaronder de WUR en Agrifirm Plant. Dit wil echter niet zeggen dat andere (concurrerende) organisaties niet kunnen participeren: “Het is een open platform, dat voor iedereen toegankelijk is. Hoe meer mensen er gebruik van maken, hoe beter het werkt”, aldus Veerman.
Toekomstbestendige landbouw
Ernst van het Ende (algemeen directeur WUR – PSG) is het daarmee eens en noemt de website “een schoolvoorbeeld voor innoverende toekomstbestendige landbouw.” Volgens hem brengt Akkerweb precisielandbouw en Big-Data bij elkaar. “Akkerweb biedt de mogelijkheid om losse kennis aan te bieden als beslissingsondersteuning. Het is gericht op gegevens opslaan en verzamelen, informatie uitwisselen en het visualiseren van de akkerbouw. Dankzij de geïntegreerde adviessystemen helpt het de teler om sneller tot besluitvorming te komen en meer rendement te halen uit de uitgevoerde werkzaamheden.”
Kennisniveau van teler stijgt
Ook John Smit, directeur Agrifirm Plant, is content met de ontwikkeling van dit platform: “Het speelt in op de huidige trends in de landbouw. Schaalvergroting, verduurzaming, digitalisering, internationalisering en het toenemen van de complexiteit zorgen ervoor dat Akkerweb volgens ons precies op het juiste moment komt. De teler heeft ook steeds meer kennis, maar wil zich niet bezighouden met technologie. De akkerbouwer maakt zich zorgen om de ontwikkelingen, beperkt zijn risico’s, denkt in oplossingen en is continu bezig om het rendement te verhogen. In de afgelopen 2 jaar is er in totaliteit meer data verzameld dan in de miljarden jaren daarvoor. Het is nu zaak om al die kennis om te zetten naar de praktijk. Akkerweb ondersteunt daarbij.”
Roel Veerman onderstreept die gedachte: “Als sector moeten we proberen grip te krijgen op alle beschikbare data en die omzetten in concrete acties. Akkerweb zet data aan het werk.”