Akkerbouwer Maarten Janse heeft een akkerbouwbedrijf van zestig hectare op Zuid-Beveland. De percelen gelegen tussen Goes en Middelburg zijn een mengeling van zwaardere en lichtere (klei)gronden. De gewasopkomst is daarom niet overal gelijk.
Echter heeft de regen van afgelopen weekend met name de aardappelen (pootgoed), graszaad en het graan goed gedaan: “De gewassen zijn zeker dankbaar voor die zes millimeter, maar genoeg is het niet. We hebben nog steeds regen nodig, liefst zo’n vijftien millimeter per week.”
Janse ziet dat de diverse gewassen er nu op zich goed opstaan, ook het voor hem nieuwe aardappelras Taisiya. “Het is nog steeds droog, maar de opkomst valt me niet tegen. De Taisiya aardappelen – gezaaid begin april – komen nu een beetje boven, op de zwaardere stukken blijven ze nog wat achter, maar over het algemeen ben ik tevreden over de opkomst tot nu toe.” De Taisiya aardappel is wellicht niet bij iedereen bekend: het is een middenvroeg consumptieras met een goede maatsortering welke zeer geschikt is voor de klein verpakkingsindustrie, vooral dankzij haar gladde en zeer attractieve heldere schil. Ook kent het aardappelras een zeer goede resistentie tegen Alternaria. Daartegen is de ovaal gevormde knol zeer gevoelig voor het Y-virus en redelijk vatbaar voor loof-phytophthora. Janse: “Ook staat dit ras niet bekend om zijn egale opkomst, dus zeker in dat licht ben ik erg tevreden over de huidige stand op onze aardappelpercelen.”
“Betere afzet en sterkere schil”
De reden om dit keer Taisiya te poten, liggen voor de hand: er is een goede afzetmarkt voor dit ras en zorgt over het algemeen voor een zeer goede opbrengst. “Dat is inderdaad een belangrijk argument geweest, maar ook de sterkere schil was voor mij een reden om weer eens wat nieuws te proberen. We willen graag zien of de Taisiya-aardappel ook goed gedijt in combinatie met Niet-Kerende Grondbewerking (NKG). Alles bij elkaar was de optelsom snel gemaakt.”
“Variabel poten bevalt ons prima”
Janse heeft de aardappelen voor het derde achtereenvolgende jaar met een variabele pootafstand tussen de 28 en 38 centimeter gepoot: “Dat zou de knolzetting en de groei moeten bevorderen, vooral op onze zwaardere gronden. In het eerste jaar waren onze ervaringen heel positief, in het tweede jaar waren de verschillen wat gelijkmatiger en nu verwachten we weer behoorlijke verschil waar te nemen. Kostentechnisch is variabel poten voor ons geen dure methode. Bovendien vind ik het wel fijn dat het pootgoed van tevoren geteld is. Zo weten we precies wat we nodig hebben en altijd goed uitkomen. We zijn dan ook zeker van plan om de komende jaren door te gaan met het variabel poten.”
Camping en akkerbouw
Komende week hoopt Janse zijn nieuwe combine – een John Deere 1188 – op te kunnen halen, met de suikermais aan de slag te gaan en de camping die de akkerbouwer runt klaar te maken voor het Hemelvaartweekend. “De aardappelen, het graszaad en het graan groeit hopelijk lekker door. En dan is de combinatie akkerbouw en het runnen van een camping ontzettend leuk”, besluit de Zeeuwse akkerbouwer die voor zijn gewassen dus hoopt op regen, maar voor zijn campinggasten ook hoopt op lekker veel zon.