Op woensdag 5 juli organiseert Van Iperen voor de tweede maal op rij het Agro-event Proef de dag. Tijdens deze dag toont Van Iperen opvallende innovaties in de akkerbouw. Henk de Vlieger (Van Iperen): “De eerste editie van vorig jaar was zo succesvol, dat we besloten hebben het evenement dit jaar voort te zetten en het evenementenpakket nog breder te trekken dan afgelopen jaar.”
Innovaties
Proef de dag wordt gehouden op de locatie van Van Iperen in Oude Tonge. Hier ligt een zes hectare groot proefveld waarop aardappelen-, uien-, wintertarwe- en groenbemesterproeven zijn aangelegd. Daarnaast is er volgens De Vlieger ook plaats voor kennis, ontwikkeling en precisielandbouw. “Er zijn een aantal telers die al in het TT+-concept meedraaien. Die ervaringen gaan we tijdens Proef de dag delen. Daarnaast hebben we dit jaar een aantal opbrengstpotentieproeven aangelegd. Van Iperen is van oudsher gewend om producten uit te proberen, dus dat we nu potentieproeven doen is voor ons ook nieuw. Concreet betekent dit dat we met diverse plantafstanden en verschillende stikstoftrappen op verschillende grondsoorten de gewaspotenties testen.”
Droogte
De resultaten van deze proeven worden pas na de oogst bekend, maar op dit moment ziet het er goed uit. De Vlieger: “De proefvelden hebben wel iets last van de droogte. Net als bij de telers zelf hebben vooral aardappelen en uien hier last van. Het graan staat er mooi op. Alle herbicide-, fungicide-, potentie- en bemestingsproeven staan er net als de rassenproeven keurig op. Ieder jaar heeft zijn eigen grillen en de daarbij behorende resultaten. Dat maakt het altijd interessant.”
Weerbare teelt
Proef de dag biedt voor ieder wat wils en is qua opzet dus breder dan de editie van 2016: “We praten niet alleen over gewasbescherming, als Van Iperen zijn we heel erg bezig met een ‘weerbare teelt’. Dat betekent dat je veel verder moet kijken dan enkel gewasbescherming. We nemen meststoffen en biostimulanten mee in onze analyses.”
Ongedwongen setting
Als gastspreker geeft Ernst van den Ende (Wageningen University & Research) een lezing waarin hij zijn visie deelt over voedselproductie en voedselzekerheid: de uitdagingen voor 2030. De Vlieger: “Alle bezoekers gaan met een stukje extra kennis naar huis. Leuke rondleidingen, een vooraanstaande gastspreker en een zeer gevarieerde informatiemarkt waar bijna dertig standhouders zichzelf presenteren. Dit alles gebeurt in een ongedwongen setting waarbij de telers ook met elkaar het gesprek kunnen aangaan.”
Proef de dag start op woensdag 5 juli om 13:30 uur en duurt tot 22:30 uur. Om twee uur en zeven uur starten de rondleidingen waarbij het verlengen van de spuitlicentie mogelijk is. Kijk op de website voor het volledige programma en tijden.