Na een extreem droog seizoen als dit jaar is het niet moeilijk om telers te overtuigen dat goed waterbeheer noodzakelijk is. Irrigatiespecialist Broere Beregening grijpt die extra bewustwording dan ook aan om een upgrade van de bestaande producten op de markt te brengen. Eigenaar Arie-Jan Broere was bovendien dankzij het opdoen van jarenlange praktijkervaring ook klaar voor deze innovatieslag: “Alle vijf systemen zijn gemoderniseerd en klaar voor de toekomst.”
Drip-irrigatie
Broere Beregening heeft in de akkerbouwsector vooral naam gemaakt met drip-irrigatie. Er zijn dan ook kosten nog moeite gespaard om deze toepassing verder te optimaliseren. Broere: “We zijn begonnen met één solar drip-irrigatie model en de nieuwste catalogus bevat inmiddels vier modellen. We hebben nu hele kleine, die twee kuub per uur doen tot irrigatiesystemen die zestien kuub per uur doen. Mensen die alleen pootgoed telen, kunnen met een kleine vaak al uit de voeten. Akkerbouwers met een groter areaal komen al snel uit bij het grootste model.”
Beregenen met oppervlaktewater
Daarnaast heeft het bedrijf een toepassing bedacht om met oppervlaktewater te beregenen: “Vooral in Zuidwest Nederland en Noord-Holland wordt er door het waterschap voldoende water aangevoerd om daarmee verantwoord te kunnen beregenen. We hebben een drijvende opstelling ontwikkeld die een bronpomp kan dragen voor beregeningsdoeleinden. Het drijvende gevaarte is opgebouwd uit twee horizontale buizen met een verticale buis met de traditionele slootaanzuiging, waardoor de drijver het gewicht van de bronpomp kan houden.” Broere ontwikkelde de drijver omdat een bronpomp uitermate geschikt is om lage hertz (Hz) te draaien. Broere: “Met solar komt het voor dat er maar dertig Hz wordt geproduceerd, maar dat ik daarmee eigenlijk al wel wil irrigeren. Met een traditionele bovengrondse pomp ga je pas water verzetten als je boven de 38 Hz zit. Met de bronpomp haal je meer rendement uit de energie die beschikbaar is.”
Foto: Arie-Jan Broere: "Klimaatontwikkelingen vragen om duurzame maatregelen"
Besturingssysteem
Naast de wijzigingen in de solar-toepassingen is er ook een upgrade van het besturingssysteem op de markt gekomen met daarin het Hortimax besturingssysteem. “In bepaalde gebieden is het mogelijk om in aanmerking te komen voor subsidies (zoals vermeldt in MIA/Vamil-lijst, red.) als er gewerkt wordt met een irrigatiesysteem op basis van de vochtigheid in de grond, zoals dat ook wordt toegepast in de grondsensoren van Hortimax. Vandaar dat wij – in het belang van onze klanten – ervoor gekozen hebben om voortaan met dit besturingssysteem te werken”, aldus Arie-Jan Broere.
Wateropslag
Ook op het gebied van ‘waterharvesting’ heeft Broere Beregening stappen kunnen zetten richting het komende teeltjaar. Broere heeft daarbij vooral gelet op de condities die nodig zijn om telers op grondsoorten waar water moeilijker wordt vastgehouden te ondersteunen: “Van zanderige percelen water oogsten en opslaan is vrij eenvoudig en op standaard kleipercelen ook wel, maar op kleipercelen met een fractie tussen twee tot zestien micron is dat een stuk lastiger. Deze akkerbouwpercelen vinden we vooral op de terpen in Groningen. Daarom hebben we nu bij ons op de zaak een testopstelling draaien waar we met papieren bandfilters werken, waardoor we helemaal geen spuiwater meer hebben.”
Kaderrichtlijn water
Dat doet Broere nu nog gewoon met slootwater, met alle organische belasting van dien. Door daar letterlijk wat bagger aan toe te voegen wordt er bruikbare data uitgehaald die in de toekomst gebruikt gaat worden om de toepassing te verbeteren. “In het lab doen we momenteel proeven met verschillende papiertypen, zodat we de juiste fractie eruit kunnen halen zonder spuiwater te hebben, zoals wordt omschreven in de kaderrichtlijn water. Deze toepassing is niet alleen op de specifieke akkerbouwgronden met een lage fractie toepasbaar, maar is ook een zeer geschikte methode voor het filteren van het spoelwater in de bollenwasserij.”
Zelfvoorzienend
Alle upgrades zijn ingegeven door kennis bij akkerbouwbedrijven en wensen vanuit de telers waarmee Arie-Jan Broere dagelijks samenwerkt en geeft invulling aan flink wat actuele vraagstukken in de beregeningsmarkt: “Wij hebben een eigen verhuurvloot waar we heel veel informatie uithalen met betrekking tot de klantwensen. Ook de klimaatontwikkelingen vragen om extra maatregelen op het gebied van waterbeheer. Niet alleen gedurende de zomermaanden, maar ook nu zit er nog steeds best veel zout in de bovenlaag van de grond. Er moet de komende winter flink wat neerslag vallen om water te kunnen opslaan. Als dat traject eenmaal is ingezet kunnen akkerbouwbedrijven zelfvoorzienend worden en is men minder gevoelig voor grilligheden in het klimaat. En is het risico op insleep van ziektes door het aangevoerde water beduidend lager.”
Bron: Broere Beregeningen BV, Akkerbouwkrant, 18-12-2018