Momenteel is onderwerp van gesprek tussen landbouwbedrijfsleven, overheid en waterschappen of het huidige convenant voor het afvoeren van restanten en lege (schoongespoelde) verpakkingen nog goed werkt.
De Sectie Agrarisch Loonwerk van CUMELA Nederland neemt hieraan deel om de ervaringen vanuit de cumelasector in te brengen en mee te werken aan oplossingen. Daarom worden agrariërs en loonwerkers gevraagd problemen bij het inleveren van lege verpakkingen of restanten gewasbeschermingsmiddelen te melden.
Gewasbeschermings middelen
Tussen landbouwbedrijfsleven en overheid zijn afspraken gemaakt over het inleveren van verpakkingen en restanten van gewasbeschermingsmiddelen. Die zijn bijna 30 jaar geleden vastgelegd in een convenant. Uitvoering van het convenant gaat via de Stichting Opruiming Restanten landbouwbestrijdingsmiddelen (STORL). Op de meeste verpakkingen is aangegeven via het STORL-logo hoe het bedrijf de verpakking dient te verwerken.
Gemeenten kunnen aanspraak maken op een vergoeding vanuit STORL voor het innemen van lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen met het STORL-logo Klein Gevaarlijk Afval (KGA) en voor innemen van restanten van gewasbeschermingsmiddelen afkomstig van boeren, tuinders en loonwerkers. Na goed leeggemaakt te zijn of te zijn gespoeld moeten de verpakkingen van deze middelen worden afgevoerd als Klein Gevaarlijk Afval. Dat geldt ook voor restanten van gewasbeschermingsmiddelen die niet meer worden gebruikt of niet meer mogen worden gebruikt.
STORL
Sinds 2017 stelt de STORL ook een vergoeding beschikbaar voor inzamelingsacties die door een LTO-organisatie of CDG-gecertificeerde distributeur worden opgezet in samenwerking met een afvalinzamelaar. Onaangebroken verpakkingen kunnen toepassers kosteloos retour brengen naar de toeleveranciers.
Bron: CUMELA