Machinefabriek Steketee richt zich in het schoffelprogramma voor Nederland meer en meer op plantspecifiek werken. Het stuursysteem IC Light en de IC-Weeder (schoffelen tussen de planten) zijn daar de meest prominente voorbeelden van. “Wij richten ons op alle sectoren van de akkerbouw. Van vollegrondgroente tot biologisch en gangbaar. Voor die laatste categorie lijkt de IC Weeder vooral kansrijk te zijn in de bietenteelt. Schoffelen moet van het stoffige imago af. Hiermee wordt het weer modern, want het past prima in de ommekeer richting precisielandbouw”, aldus productspecialist bij Machinefabriek Steketee Jan Jaap Struik.
Steketee ontwikkelde de techniek om plantspecifiek te spuiten en met diezelfde machine kan ook data verzameld worden. De machine maakt toch een foto van elke plant, dus die gegevens kunnen prima gebruikt worden om bijvoorbeeld de groeiontwikkeling van elk plantje te registreren. Al die data wordt geüpload naar de cloud, zodat de teler het complete proces kan volgen en direct aan maatsortering kan doen: “Eigenlijk hebben we twee stappen: cameratechniek die tijdens het schoffelen de machine recht langs de rij stuurt en de tweede techniek is de IC-Weeder. Daarmee gaan we een stap verder: die machine bekijkt alles van bovenaf en werkt plantspecifiek”, licht Struik toe. “Eind april zijn de eerste testen gedaan in Zwitserland in combinatie met een elektronische spuit. In dit geval ging het om spuitmiddel, maar deze techniek kan ook worden toegepast bij bemesting. Het gaat erom dat de machine weet waar het plantje staat en dan kan de teler er eigenlijk alle kanten mee op.”
"Verbluffend goede resultaten"
De testen in Zwitserland zijn gehouden bij een sla-teler op gemiddelde gronden: niet te zwaar en niet te licht. Struik: “De resultaten waren verbluffend goed. Er is getest met water en papier dat verkleurt als er vloeistof opkomt. Daardoor konden we precies zien waar de machine het ‘middel’ had toegediend en dat was uiterst precies.”
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Klik dan hier voor het gehele artikel in de online Akkerbouwkrant.
Bron: Steketee