Ook de agrarische sector is in 2020 geraakt door de coronacrisis, hoewel minder dan diverse andere sectoren. De productiegroei was slechts 0,1% en de prijzen daalden met gemiddeld 5%. In 2021 lijkt gezien de goede start van het jaar (0,7% groei in het eerste kwartaal) een productiegroei van 1% haalbaar. Dit is vooral het gevolg van de productiedip een jaar geleden tijdens de eerste lockdown.
In 2022 zal de volumegroei voor agrarische sector als geheel naar verwachting echter wederom nihil zijn. Het Nederlandse stikstofbeleid zal naar verwachting aangescherpt worden en stapje voor stapje zal dit tot een krimpende veestapel en dus een lagere productie leiden. De productie in de veehouderij krimpt naar verwachting met 2%, terwijl de glastuinbouw en de akkerbouw groeisectoren blijven.
Europa: landbouwbeleid vergroent langzaam
Ook het akkoord eind juni over het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2023-2027 gaat schoorvoetend richting verduurzaming. De eisen die gesteld worden aan landbouwsubsidies voor agrarische ondernemers worden strenger. Zo moeten akkerbouwers en groentetelers 7% van hun areaal braak laten liggen ter bevordering van biodiversiteit. Voor de nieuwe eco-regelingen voor milieu- en diervriendelijk boeren is een kwart van de directe inkomenssteun gereserveerd. Deze is voor de EU-landen naar eigen inzicht in te vullen via Nationale Strategische Plannen.
Versoepelingen coronabeleid gunstig voor aardappeltelers
Telers van fritesaardappelen zagen de prijzen bij de start van de coronacrisis in maart 2020 vanwege de lockdown van de horeca kelderen. Ook in het gehele seizoen 2020/21 bleven de prijzen ruim achter bij het langjarig gemiddelde. Ook de exportvolumes stelden teleur. De versoepelingen van het coronabeleid zijn in principe gunstig voor de aardappelmarkt vanwege de hogere vraag vanuit de voedingsindustrie, evenals de Europese areaalkrimp en het koude en natte voorjaar. De termijnnoteringen laten dan ook hogere niveaus zien dan het afgelopen seizoen. Hogere inkoopkosten zetten echter een rem op de rendementen.
Gunstig perspectief voor uientelers en tarweboeren
De uienmarkt bleek minder afhankelijk van lockdowns in de horeca en bleef prima presteren, met het gehele seizoen bovengemiddelde prijzen. De uienexport leed even onder containertekorten, maar bereikte in de tweede helft van 2020 recordhoogtes. Het areaal zaaiuien is dit jaar met 11% gestegen, dus het aanbod zal normaliter stijgen in het aankomende seizoen. Voor tarweboeren is het tij momenteel gunstig: de mondiale prijzen voor graangewassen liggen sinds begin 2021 op de hoogste niveaus in 8 jaar tijd.
Bron: ING