Met een nieuwe technologie kan Yara Sluiskil 31 ton ammoniak en 48 ton nitraatstof uitstoot verminderen. Dit komt neer op een site brede reductie van ruim tien procent. De nieuwe installatie vergt een investering van ruim dertig miljoen euro en zal in 2026 in bedrijf worden genomen.
In 2020 zijn proeven gedaan om na de bestaande luchtzuiveringsunits in de nitraat granulatiefabriek een extra processtap in te bouwen. In deze fabriek worden nitraat houdende meststoffen gemaakt, zoals KAS-27 dat de Nederlandse boeren gebruiken om hun gewassen te laten groeien. De proeven waren succesvol en boden perspectief om een significante stikstofreductiestap te zetten.
Samen met de Provincie Zeeland en het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat is de afgelopen jaren gewerkt om de nieuwe technologie versneld te implementeren in Sluiskil. Het Noorse moederbedrijf heeft nu groen licht gegeven om een van de twee nitraatfabrieken om te bouwen. Parallel loopt er een traject waarin de haalbaarheid onderzocht wordt om de andere nitraatfabriek in 2027 ook om te bouwen.
Geavanceerde technologie
Yara wil de stikstofemissies verder terugbrengen middels zogenaamde WESP-technologie. WESP staat voor Wet Electrostatic Precipitator. De methodiek, waarbij door combinatie van een elektrisch veld en een wasvloeistof stof en ammoniak wordt uitgewassen, is eerder toegepast in andere sectoren. Yara gaat deze techniek nu toepassen, aanvullend op de reeds bestaande zuiveringsunit.
De reststromen die ontstaan kunnen opnieuw verwerkt worden tot product, zodat geen afvalstromen ontstaan. De nieuwe installatie heeft enorme afmetingen. “Het inpassen in de bestaande fabriek is een technologisch hoogstandje waar vele knappe koppen aan werken”, zegt Luc Cattoir, Algemeen Directeur van Yara Sluiskil.
Yara zorgt voor steeds minder emissie
Het project past in de lange rij investeringen die Yara afgelopen jaren deed. Met het sluiten van de laatste priltoren in 2018 halveerde Yara Sluiskil site breed zowel de ammoniak als stofuitstoot. Een nieuwe granulatiefabriek Ureum-8 verving de priltoren. Samen met de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) werd bij de ingebruikname van de ureumoplossing fabriek Ureum-7 in 2011 een convenant afgesloten met de intentie de laatste priltoren te stoppen.
Zeven jaar later was het zover. De uitstoot van stikstofoxiden (NOx) werd vorig jaar verder gereduceerd door aanpassingen in een salpeterzuurfabriek tijdens een reguliere onderhoudsstop. In die fabriek werden ook nieuwe ammoniakbranders geïnstalleerd, waardoor 130.000 ton CO2 equivalent aan broeikasgasemissies werd gereduceerd.
Walstroom op Noorse schepen
November 2023 maakte Yara bekend 194 miljoen te investeren in de afvang en opslag van CO2, waarbij de schepen die vanaf 2026 jaarlijks 800.000 ton CO2 naar Noorwegen zullen brengen uitgerust worden met walstroom. Walstroom voorkomt naast geluid en broeikasgasemissies ook stikstofuitstoot van aangemeerde schepen aan de kade.
Cattoir vertelt hierover: “Samenwerking en integraal naar oplossingen zoeken is zeer belangrijk bij dit soort grote investeringen. Met de projectportfolio die we uitvoeren kijken we naar zowel klimaat, milieu, natuur, de omgeving alsook naar nieuwe markt opportuniteiten én het strategisch belang van een fabriek als Yara Sluiskil.”
Samen met overheid investeren
De investeringen sluiten aan bij de Maatwerkafspraken met de overheid. Middels maatwerk zetten de overheid en Yara zich samen in om sneller en meer reducties te realiseren dan met generiek klimaat- en milieubeleid mogelijk is. Door de aangekondigde of reeds uitgevoerde projecten zal Yara voor 2030 haar broeikasgasemissies in Sluiskil met meer dan 85 procent teruggebracht hebben ten opzichte van 1990.
Wat betreft stikstofreductie is de ambitie om zowel de ammoniak, stikstofhoudend stof als stikstofoxide emissies met elk twintig procent gereduceerd te hebben ten opzichte van 2020. In dat jaar was de stikstofuitstoot al zeventig tot tachtig procent minder dan in 1990. Met het enorme volume stikstofhoudende producten dat Yara maakt is de Maatwerkafspraak een forse ambitie.
Het WESP project is onderdeel van de beoogde stikstofreducties. Met het installeren van deze nieuwe installatie zal ook de meest bepalende pluim op de nitraatfabriek grotendeels verdwijnen. Zo wordt deze reductie letterlijk zichtbaar voor de omgeving.
Over Yara Sluiskil
Yara Sluiskil heeft een productiecapaciteit van 1,9 miljoen ton ammoniak. Dat is tien procent van de Europese productie één procent van de wereldmarkt. Momenteel worden in Sluiskil vijf miljoen ton eindproducten gemaakt vanuit ammoniak. Zowel meststoffen alsook AdBlue, CO2 en andere industriële producten die essentieel zijn voor de sectoren mobiliteit, energie, chemie en voedselproductie.
Ammoniak wordt gezien als nieuwe energie- en waterstofdrager. De fabriek in Sluiskil is daarmee van belang voor de Nederlandse en Europese samenleving, zowel nu als in de toekomst. Het Noorse moederbedrijf investeert daarom volop in de toekomst van deze grote productielocatie.
Bron: Yara