Akkerbouwers hebben het tweede kwartaal van 2024 minder vertrouwen in hun eigen onderneming dan een kwartaal eerder. Het vertrouwen is met 3 punten gedaald naar 1 punt. Het vertrouwen ligt onder het langlopend gemiddelde. De stemmingsindex halveert ruim naar 11 punten, terwijl de index met betrekking tot de verwachte situatie op het bedrijf voor over 2 à 3 jaar met 6 punten steeg naar -8 punten. Beide indicatoren vormen samen de Agro Vertrouwensindex.
De Agro Vertrouwensindex van de akkerbouwers is in het tweede kwartaal bijna 4 punten lager dan het gemiddelde in de totale land- en tuinbouwsector in het tweede kwartaal van 2024.
Stemmingsindex bij akkerbouwers
De huidige situatie op het akkerbouwbedrijf, uitgedrukt in de stemmingsindex, halveert ruim ten opzichte van het vorige kwartaal. De index van nu 11 punten ligt onder het langjarige gemiddelde van 22 (2013-2023). De stemmingsindex ligt meer dan 3 punten onder het gemiddelde van de totale land- en tuinbouw dit tweede kwartaal van 2024.
De negatievere stemming zal het resultaat zijn van een tot nu toe zeer uitdagend en slecht seizoen. Zowel de overvloed aan regen en de beperkte zonnige dagen zorgen voor een matige verwachting voor de oogst. Het vochtige seizoen zorgt voor een enorme ziektedruk, wat extra arbeid en kosten met zich meebrengt.
Hebben akkerbouwers vertrouwen in de toekomst?
Akkerbouwers zijn minder negatief over hun economische bedrijfssituatie voor de middellange termijn (2 à 3 jaar). Met een toename van 6 punten staat de index nu op -8 punten. Het langjarige gemiddelde (2013-2023) voor de akkerbouw voor deze index ligt op -2,5.
Gewasprijzen en weer hebben invloed op vertrouwen akkerbouwers
Een verklaring voor de negatieve maar wel gestegen economische verwachting voor de middellange termijn is lastig. Gewasprijzen zijn gezakt na twee uitzonderlijke jaren. Het weer is de afgelopen jaren extremer met meer droogte, maar dit jaar juist met erg veel water.
Toch is men iets minder negatief over de toekomst dan de afgelopen twee jaar. Mogelijk zit dat meer in het beleid. Zo is nu de deadline van de stikstofplannen van de provincies geschrapt en zijn de eisen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid versoepeld. Dit zijn de eerste tekenen van een afzwakking van de Nederlandse duurzaamheidsambities die op de akkerbouwer afkomen.
Conjunctuurindex van de laatste 12 maanden
Akkerbouwers kijken negatief terug op de afgelopen 12 maanden (conjunctuurindex terugkijkend). Begin vorig jaar was de index voor het eerst sinds 2013 positief. Dit was van korte duur. Het is dit tweede kwartaal van 2024 verder gedaald naar -29 punten. De twee meest gedaalde factor in deze index zijn de winst en de opbrengstprijs. Ook alle andere indexen die onderdeel zijn van de conjunctuur zijn negatiever dan afgelopen kwartaal.
Conjunctuurindex van de komende 12 maanden
De conjunctuurindex die 12 maanden vooruitkijkt staat op -32 punten. De index is 12 punten negatiever dan vorig kwartaal. Akkerbouwers hebben dus op de korte termijn een economisch negatief beeld van hun onderneming. Het onderdeel kosten wordt nog eens 15 punten negatiever ingeschat dan vorig kwartaal. Wat opvalt, is dat de verwachting voor de opbrengstprijs wel met bijna 7 punten is gestegen. De verwachting voor de productie is met 26 punten fors gedaald.
De gedaalde verwachting komt ook overeen met de oogstvoorspellingen voor de meeste gewassen. Door het natte seizoen en beperkte zonnige dagen in het belangrijkste deel van het groeiseizoen zal de oogst naar verwachting slecht zijn. De gewassen hebben door veel vocht last van ziekte. Maar naast de slechte oogstverwachting is ook het prijsniveau laag.
Bron: Agrimatie