Het groeiende aanbod van vleesvervangers heeft veel nieuwe opties op de markt gebracht, maar recent onderzoek door de Consumentenbond werpt twijfels op over hun gezondheidswaarde. Hoewel vleesvervangers vaak als gezonder alternatief worden beschouwd, blijkt uit het onderzoek dat bijna 60% van de onderzochte vegaburgers te veel zout en/of verzadigd vet bevat, wat hun gezondheidsvoordelen in twijfel trekt.
Onderzoek Consumentenbond vleesvervangers
Het vleesvervangers aanbod groeit hard. Veel bedrijven stappen in om nieuwe producten in de markt te zetten. Toch blijkt dat deze producten niet altijd gezonder zijn dan een stuk Nederlands vlees. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bijna twee derde van de vegaburgers die onderzocht werden, bevatte te veel zout en/of verzadigd vet en is daarmee niet zo gezond. De onderzochte burgers waren gemaakt van bijvoorbeeld soja, noten, veldbonen en erwteneiwit. Consumenten kijken daarom terecht ook steeds beter naar wat er in een bepaald product zit.
Nederlandse veldbonen burger
De AH vegan veldbonen burger waarin Nederlandse veldbonen in zitten verwerkt, kwam met drie andere producten het beste uit het onderzoek van de consumentenbond. De veldbonen burger bevat voldoende eiwit, met verrijkt ijzer en vitamine B12 en er zit niet te veel verzadigd vet en zout in. Het product is alleen te koop bij de Albert Heijn, naast de burger variant is er ook een variant in gehakt-vorm, uiteraard gemaakt van veldbonen-eiwit.
Agrifirm vooroploper Nederlandse veldboon
De veldbonen zijn afgelopen jaar geteeld bij acht verschillende telers over Nederland. De teelt begeleiding en het collecteren van de veldbonen zijn uitgevoerd door Agrifirm. Steeds meer akkerbouwers hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de teelt van veldbonen. Dit doen ze door diverse opbrengst- en kwaliteitsproeven in Nederland. Tevens proberen zij de Nederlandse veldboon op de kaart te zetten bij humane voedingsbedrijven. Dit omdat de marktvraag naar plantaardige eiwitten groeiende is.
Samenwerking in de keten
Grondstoffen, zoals soja komen vaak ver buiten Nederland vandaan. Uit ervaringen blijkt dat verbouwen van plantaardige eiwitten van Hollandse bodem nog niet zo makkelijk is, maar dat er zeker kansen liggen. Daarom zet Agrifirm zich in met diverse ketenpartijen zoals ZLTO, Herba Ingredients en ME-AT om van een Nederlands product een hoogwaardig eindproduct te kunnen maken. Het is daarom een mooie erkenning voor de teler tot aan de retailer dat het eind product goed wordt beoordeeld!
Bron: Agrifirm