“De uitspraak in de zaak van Greenpeace tegen de Staat op 22 januari heeft grote consequenties. Zeker niet alleen voor boeren, maar ook voor de industrie, woningbouw, verkeer en luchtvaart. Dit gaat elke burger van Nederland raken”, stelt POV-voorzitter Linda Verriet in een nieuwsbrief van de productenorganisatie.
“De maatregelen die nodig zijn om de doelen in de wet te halen zijn desastreus voor dit land. Die doelen zijn namelijk onhaalbaar. Het is onbegrijpelijk dat ons land compleet wordt platgelegd door onrealistische, onhaalbare Nederlandse doelen. Deze doelen heeft Nederland zichzelf opgelegd. Dus we hadden helemaal niet in deze grote impasse hoeven komen.”
De EU-richtlijnen stellen eisen aan de staat van instandhouding van de natuur. Echter, deze schrijven geen rekenmodel voor, ook geen geduide percentages en jaartallen, zoals Nederland wel doet. De uitspraak staat volgens Verriet bovendien haaks op het regeerakkoord, waarin het schrappen van nationale koppen op EU-richtlijnen een speerpunt is. “Een hele kleine groep dwingt dit af en dat laten we keer op keer gebeuren. Dit is niet wat de bevolking wil en wat wij willen.”
Op 22 januari deed de Rechtbank in Den Haag uitspraak in de zaak van Greenpeace tegen de Staat. Deze zaak ging over het Nederlandse stikstofbeleid. Volgens Greenpeace neemt de overheid onvoldoende maatregelen om de stikstofdoelen in de wet te behalen. De rechter heeft Greenpeace in het gelijk gesteld en besloten dat de Staat de stikstofdoelen voor 2030 moet halen en daar de nodige maatregelen voor moet nemen.
Tekst: Gerben Hofman