Zeewierballetjes en bietenburgers: een paar voorbeelden van ‘eiwittransitie’. De eiwittransitie streeft naar een betere balans in het consumeren van dierlijke en alternatieve eiwitten. Een nieuw rapport onderzoekt het ecosysteem en de behoefte van Nederlandse bedrijven om internationaal te ondernemen in deze sector.
Eiwitten zijn belangrijk voor ons omdat ze energie leveren aan onze cellen. Denk bijvoorbeeld voor dierlijke eiwitten aan vlees, vis en eieren. Maar je kunt ook eiwitten uit andere producten krijgen. Eiwitten uit noten, algen, zeewieren, schimmels en insecten worden ‘alternatieve eiwitten’ genoemd.
Verschillende eiwitten
Waarom is de eiwittransitie zo’n belangrijke sector? Business Development Coach Alwin Quispel die voor RVO betrokken is bij het rapport legt het uit: “Om ook voor toekomstige generaties genoeg eiwitten te hebben, is het belangrijk dat we verder kijken dan de traditionele markt van dierlijk vlees, zuivel, vis en eieren. Dat is goed voor onze gezondheid, voor het klimaat en de natuur. Het gaat om het ‘future-proof’ maken van landbouw en consumptie.”
Een van de grotere spelers
Meer dan 250 bedrijven in Nederland werken al in deze sector. Sommige bedrijven exporteren ook al naar het buitenland. Alwin Quispel: “We zijn een klein land en dan moet je al snel naar het buitenland kijken. En wereldwijd zijn we een van de grotere spelers in deze markt. We zijn onder andere goed in de marketing, innovatie en verwerking.”
Daarom was de tijd rijp om het ecosysteem van de sector in Nederland uit te leggen, zodat we samen naar de internationale kansen kunnen kijken. Alwin Quispel: “De kansen verschillen van land tot land en dat maakt het ook interessant. Ik heb bijvoorbeeld toevallig net met de landbouwraad in Zuid-Afrika gesproken en die was ook enthousiast.”
Bekijk het rapport
Wilt u meer weten over alternatieve eiwitten? Ontdek de laatste ontwikkelingen in deze sector in het Engelstalige rapport ‘Future Protein’. U kunt het direct bekijken via de website ISSUU. Bekijk het rapport.
Het rapport is een samenwerkingsopdracht van Oost NL, RVO, Topsector Agri & Food, Netherlands Foreign Investment Agency en Foodvalley NL. Het is gemaakt door Larive International.
Bron: Agroberichten Buitenland