Terwijl de Franse tarweoogst tegenvalt en de graanreserves volgens de laatste Europese prognoses na juni 2016 zullen teruglopen, is de wereldwijde tarweoogst dit jaar volgens het IGC 10 miljoen ton hoger dan verwacht. Met een totale tarweproductie van 720 miljoen wordt zelfs het record van het vorige seizoen geëvenaard. Ook in Nederland zijn de eerste signalen positief.
Akkerbouwer Koos Vermué uit het Groningse Hornhuizen heeft samen met zijn vrouw en zoon een maatschap aan de Breweelsterweg. Ruim de helft van zijn bouwland (46 hectare) is dit seizoen ingezaaid met tarwe: “De opbrengsten zijn geweldig”, bevestigd hij de cijfers van het IGC. “De wintergerst van het A-tarweras JB Asano doet het fantastisch op de licht drassige gronden hier in het Noorden. Dit ras kan bovendien goed tegen droogte. Dit seizoen hebben we toch wel veel droogteperiodes gehad. De Groningse grond kan goed tegen die weersomstandigheden en dat betekent dat wij daardoor over het algemeen minder last van ziektes hebben en dus weinig opbrengstreductie. Daarnaast hebben we gelukkig al onze percelen droog kunnen dorsen. Dat laatste is een kwestie van goed plannen geweest, want deze zomer stond bol van de wisselvalligheid. Laat ik het zo zeggen: ik ben blij dat we al het graan aan de kant hebben.”
Vorig seizoen wist de maatschap een totaal van 11,6 ton daadwerkelijk gedorste graan te realiseren. “De tarwe zit nu nog in de silo’s dus dan is het altijd lastig schatten, maar als we kijken naar het volume verwachten we dit jaar minimaal dezelfde opbrengst te realiseren als in 2014.”
Mondiale prijsontwikkeling
Op dit moment is de afzetmarkt niet prijsvriendelijk te noemen. Vermué heeft door de jaren heen gemerkt dat vanaf november die stemming verandert. “Ik verwacht een stabilisatie van de prijs in de komende tijd.”
Internationale gezien zitten de prijzen in een negatieve spiraal. De graanmarkt in Parijs voelt voortdurend de hete adem van de lagere internationale handelsprijzen. Zo zal Iran, volgens haar autoriteiten, dit seizoen helemaal geen tarwe importeren. De Iranese oogsten waren zo goed dat ze volstaan om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Afgelopen jaar was Iran de vier na grootste tarwe importeur.
Rusland roert zich ook in de negatieve berichtenstroom over de tarwenoteringen. De Russische president Poetin ontvouwde plannen om de tarwe-export naar Egypte de komende tijd verder op te voeren. Die bewegingen zorgen voor een nog hogere prijsdruk, zeker gezien de evenaring van het productierecord uit 2014.
Eigen opslag
Bij Maatschap Vermué heeft men nauwelijks last van deze ontwikkeling: “Wij hebben bewust gekozen voor een eigen opslag met droogvoorziening. Op die manier heb ik minder last van prijsdruk direct na de oogst en is er absoluut geen sprake van kwaliteitsverlies tijdens de opslagperiode. Ervaringen uit eerdere jaren leert ons dat de prijsdruk in de winter een stuk minder is. De opslagkosten worden op die manier gemakkelijk terugverdient.”
Ondanks het feit dat zijn oogst nog in de silo’s zit durft Vermué nu al te spreken van een geslaagd tarweseizoen: “We hebben goed gebruik gemaakt van de goede oogstdagen en daar plukken we nu de vruchten van. De opbrengst van onze zomergerst is ongeveer een ton hoger dan in andere jaren en ook opbrengsten uit de wintertarwe zien er goed uit. Ik doe niet aan schattingen vooraf, maar als we die 11,6 ton van vorig jaar kunnen evenaren zijn we uitermate tevreden.”