Terwijl het wisselvallige regenachtige weer zorgt voor natte akkers, was het bij akkerbouwbedrijf Niemansverdriet in de Hoeksche Waard deze week vooral stof happen. Eigenaar Bas-Jan Niemansverdriet leverde tien ton graan en dat deed letterlijk flink wat stof op waaien: “Ik zet een deel van het graan direct af bij de bakkers en van de week hebben we weer wat graan afgeleverd. Dat was wel even stop happen inderdaad.”
Zeldzaam graansoort
De Zuid-Hollandse akkerbouwer heeft (in twee graansilo’s van vijftig ton) honderd ton in eigen opslag en heeft bewust gekozen voor het zeldzame ras Camp Rémy. “Dat is een wat ouder ras, waar wat meer smaakkwaliteit aan vast zit. We proberen op die manier wat smaak aan brood van eigen bodem te krijgen.” Deze keuze voor de smaak vaste Camp Rémy viel samen met de keuze voor een eigen opslag: “We zijn in 1993 gestopt met zaaizaadvermeerderingsopslag en toen in contact gekomen met Van Maanen bakkerij uit Rijnsburg. En daar doen we nu ons graan afzetten middels langlopende contracten. De prijzen zijn voor mij op dit moment dus gewoon goed. Het contract loopt na dit jaar wel af, dus moeten we even opnieuw kijken hoe we daar mee omgaan.”
Naast Camp Rémy heeft Niemansverdriet in 2016 onder andere ook Residence geteeld. Net als de andere graansoorten werd dit direct na de oogst afgeleverd aan CZAV in Wemeldinge. “Ik heb nu nog 25 ton in opslag. Dat zal ergens eind mei weggaan en zal dezelfde unieke smaak hebben dan deze levering. Daarna zijn de graansilo’s hier leeg.”
Uien in de teeltrotatie lastig
Omdat er op dit moment nog weinig valt uit te halen op het land, stort Niemansverdriet zich op zijn andere werkzaamheden. Deze week is hij onder andere bietenzaad aan het rondrijden voor Suiker Unie. “Ik heb bewust gekozen om mijn akkerbouwactiviteiten klein te houden. Met een traditioneel bouwplan bestaande uit aardappelen, graan en bieten heb ik 41 hectare in bewerking. Daarnaast heb ik nog negen hectare dijk aan het Hollands Diep en daar hou ik schapen. Ons bedrijf is eigenlijk te klein om nog andere gewassen te telen. Uien in teeltrotatie meenemen is in de toekomst lastig op deze ondergrond. Ik kies dus bewust voor een simpel bouwplan. Dat betekent dat ik creatief moet zijn en keuzes moet maken. Ik kan er natuurlijk ook voor kiezen om land bij te huren, maar de druk op huurgrond is heel groot. Daarom heb ik daarvan afgezien en verricht ik werkzaamheden voor derden, waaronder het rondrijden van bietenzaad en enkele bestuursfuncties bij onder meer LTO.”
Grotere partijen graan afleveren
De stofwolken zijn inmiddels opgetrokken en dat betekent voor Niemansverdriet even relatieve rust richting de voorjaarswerkzaamheden: “Voorheen leverde we kleine partijen, maar nu vroegen ze om een grote partij. Dat past mij ook wel: we hebben nu anderhalf uur de band onder de silo gehad en dan is de trailer al weer vol. Al bij al betekent dat voor mij ook minder werk, dan wanneer ik iedere keer een klein gedeelte moet afleveren.”