De oogst is in volle gang. De afgelopen week werd er optimaal gebruik gemaakt van de goede weersomstandigheden na een natte periode. Aardappelen, cichorei, suikerbieten, bruine bonen en uien worden binnengehaald. Ook worden de eerste maïspercelen geoogst.
Cichorei en suikerbieten
De verwerking van cichorei en de productie van inuline verlopen vooralsnog uitstekend. De opbrengstverwachtingen voor de cichorei zijn positief, de opkomst is beter gelukt dan andere jaren volgens Sensus. Er wordt niet uitgesloten dat de campagne uiteindelijk met een bovengemiddelde opbrengst zal kunnen eindigen. Het inulinegetal blijft momenteel net onder de 16 steken, maar zou met het mooie weer nog wat kunnen toenemen.
Ook de suikerbietenoogst is gestart en loopt volgens Suikerunie volgens planning. Men ziet de suikergehaltes dagelijks stijgen en tegelijkertijd gaan de tarracijfers omlaag. De oorzaak hiervan is te vinden in het droge weer. Ook over de opbrengst is Suikerunie positief, de suikerproducent zegt regelmatig te horen dat telers en loonwerker verrast zijn door de hoge opbrengsten.
Bruine bonen
Ook de bruine bonen oogst is goed op gang gekomen. Het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen loopt door de minder natte weersomstandigheden iets voor op het westelijk deel, waar men twee dagen later is begonnen met oogsten. De verwachting is dat in het oostelijk deel na het weekend ongeveer tweederde van het areaal geoogst is. De opbrengsten zijn goed te noemen. De vochtgehaltes liggen tussen de 20 en 22 procent, met de laatste dagen een gunstige, dalende lijn door de zonnige weersomstandigheden.
Maïs
Bijna tegelijk met het binnenhalen van de waarschijnlijk laatste snedes gras komt de maïsoogst voorzichtig op gang. De maïs lijkt vochtiger dan ze is. Kolf ds-percentages liggen rond de 35-38 procent bij de vroege rassen. Het drogestofgehalte van de plant blijft vaak nog achter door de regen die de laatste tijd is gevallenl. Het totale drogestofgehalte ligt daardoor nog rond de 32% ds. De verwachte opbrengsten liggen dit jaar rond de 45 ton. Door het zonnige weer en de koude nachten kan er in deze periode rond de 4 procent droge stof per week bijkomen. Let ook dit jaar weer op de juiste haksellengte! Voor de loonwerker is het een draai aan de knop, voor u een jaar lang voerplezier.
Vanggewas na mais
Vanaf dit jaar stelt de overheid vergroeningseisen aan landbouwers. Voor maistelers op zand- of lössgrond is er de randvoorwaarde van het GLB voor een vanggewas na de teelt van mais. Lees hier meer over de regels en de mogelijkheden.
Gewasbeschermingsmonitor
Sinds dit seizoen is het verplicht voor iedereen die professioneel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te beschikken over een gewasbeschermingsmonitor. Deze geïntegreerde monitor vervangt het gewasbeschermingsplan. Naast de veelal gebruikelijke registratie van de genomen teeltmaatregelen bevat deze monitor een evaluatie over het huidig teeltseizoen en actie- of verbeterpunten voor plan van het volgend teeltseizoen. Let op: de monitor moet binnen twee maanden na de teelt afgerond zijn!
Graanmarkt
De internationale graanprijzen bewegen zich op het moment fundamenteel opmerkelijk positief. Met name tarwe kenmerkt zich door slechtere data dan de vorige campagne, terwijl de huidige termijnprijzen ruim €15,- per ton hoger staan dan een jaar geleden. De tarwenoteringen reageerden positief op de kwartaalcijfers voor voorraad en productie van tarwe en de voorraden maïs en sojabonen. De cijfers gaven een lagere stijging van de voorraden aan, van de drie commodities, dan de analisten hadden verwacht. Sentimenten blijven belangrijk voor de prijsevolutie. Het weer speelt daarin een essentiële rol. Te weinig neerslag in bijvoorbeeld Australië heeft een negatief effect op de opbrengsten van tarwe. Er wordt met een schuin oog naar Rusland, Oekraïne en het oostblok gekeken, waar door de droge weersomstandigheden het zaaien en ontwikkelen van de wintertarwe vertraagd is.
Meer informatie
CZAV
Oostelijke kanaalweg 5
4424 NC Wemeldinge
T.: +31 (0)113 629000
E.: czav@czav.nl
W.: www.czav.nl