Er zijn door de zachte winters zoveel muizen, dat ze al veel schade veroorzaakt hebben aan onder andere grasland. Het is belangrijk maatregelen te nemen, om ervoor te zorgen dat ze in suikerbieten die kans niet krijgen. Ze vreten alleen ongekiemde bietenzaden op. Schade kunt u voorkomen door enkele dagen tot een week voor het zaaien alternatief voer (verhitte gerst, graan of zonnepitten) neer te leggen langs de rand van het perceel.
Zorg voor een snelle kieming
De kans op schade is het grootst op percelen waar ondiep of in een grof zaaibed is gezaaid. Ook bij vroege zaai en een trage kieming is er extra risico op muizenvraat. Muizen vinden vaak eerst het zaad dat niet is bedekt en vreten vervolgens meerdere zaden uit de rij op. Zorg er dus voor dat al het zaad volledig bedekt is en in de vochtige grond ligt! Zodra het zaadje is gekiemd, treedt er geen schade meer op.
Aanbieden alternatief voer
Door enkele dagen tot een week voor het zaaien alternatief voer aan te bieden, leren de muizen de voerplaatsen te vinden. Plaats het voer langs de randen van het perceel, onder bijvoorbeeld een dakpan of onder/in een pvc-pijp. Controleer deze plaatsen regelmatig op voldoende voer, want als het op is, zullen de muizen alsnog op zoek gaan naar het bietenzaad. Dit is altijd belangrijk, maar zeker als u vroeg zaait. Sommige telers zijn bang om de muizen juist te vermeerderen door ze alternatief voer aan te bieden. De levenscyclus duurt echter langer dan de tijd tussen neerleggen van het alternatief voer en het kiemen van het bietenzaad.
Gebruik geen bietenzaad als voer
Regelmatig krijgen wij de vraag of oud bietenzaad als alternatief voer gebruikt mag worden. Let op: dit mag niet! Op bietenzaad zitten namelijk fungiciden en soms ook insecticiden. Op de etiketten staat dat zaad dat is behandeld met fungiciden en insecticiden niet mag worden vervoederd.
Bron en foto: IRS
Meer informatie
IRS
Postbus 32
4600 AA Bergen op Zoom
T.: +31 (0)164 274 400
E.: info@irs.nl
W.: www.irs.nl