De prijsindex van tarwe af-boerderij in november 2024 steeg tot 117 punten. Dit is bijna vijf procent hoger dan in september 2024 en november 2023.
De consumentenprijsindex van brood en broodproducten is in november 2024 uitgekomen op 127 punten. Dat is een stijging van circa twee procent ten opzichte van september 2024 en bijna hetzelfde niveau als dezelfde maand vorig jaar. De producentenprijsindex is uitgekomen op 131 punten in november 2024. Het prijsniveau ligt daarmee bijna één procent hoger dan twee maanden daarvoor en ruim vier procent hoger dan het prijsniveau van november 2023.
![chart (5).750](https://www.akkerbouwbedrijf.nl/content/uploads/sites/10/2025/01/chart-5.750.jpg)
Consumentenprijsindex
De consumentenprijsindex van brood is in november uitgekomen op 127 punten. Dit is een stijging van twee procent ten opzichte de maanden daarvoor, waarin de prijsindex tussen de 125 en 126 punten schommelde, en nagenoeg gelijk met november 2023. De producentenprijsindex is uitgekomen op 131 punten in november 2024 en daarmee iets boven het prijsniveau van twee maanden daarvoor. Het is wel ruim vier procent hoger dan het prijsniveau van november 2023.
Veranderende telersprijzen
De consumenten- en producentenprijzen zijn op korte termijn weinig gevoelig voor veranderende telersprijzen. Deze stabiliteit is te verklaren doordat de industrie de grondstofvoorziening en de bijbehorende prijsrisico’s afdekt met contracten.
De prijs van brood was dan ook vrij stabiel en lag lang rond de 100 punten tot eind 2021. Sinds begin 2022 is dit veranderd en zijn de prijzen gaan stijgen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Door de oplopende grondstof- en energieprijzen en hogere personeelskosten zijn de productiekosten in de bakkerijen afgelopen jaren gestegen. Broodprijzen zijn na de stijging in 2022 echter nooit flink gedaald. Zowel de consumentprijsindex als de producentenprijsindex staan op een historisch hoog niveau. Agrimatie ziet een stabilisatie op dit hoge niveau in de consumentprijsindexcijfers, maar de producentenprijsindex lijkt nog verder door te stijgen en is sinds het begin van dit jaar met ruim 2,5 procent toegenomen.
Tarweprijs en oogstramingen
Sinds de recordhoogte van 207 punten in 2022 als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de tarweprijs weer gedaald. Deze daling zette door tot maart dit jaar, maar daarna zijn de prijzen weer licht gestegen. De prijsindex van november 2024 lag op 117 punten. Dit is bijna vijf procent hoger dan het prijsniveau in september 2024 en in november 2023 en zelfs 24 procent hoger dan het dieptepunt in maart 2024.
De reden voor de stijgende prijzen vanaf maart 2024 is het natte voorjaar, waardoor de oogstramingen minder gunstig waren. Inmiddels blijkt dat de graanoogsten in Nederland en Europa matig zijn doordat ook het najaar nat was. Vooral in Frankrijk zijn de opbrengsten erg slecht, waardoor de Europese Unie veel minder tarwe op de wereldmarkt kan brengen. Ook Rusland heeft tien miljoen ton minder tarwe dan een jaar geleden, waardoor de Europese graanmarkt het jaar 2025 positief is begonnen met stijgende prijzen.
Voorraadniveau
De prijzen voor tarwe op de internationale graanmarkten naderden in maart dit jaar het niveau van de jaren voor het uitbreken van de oorlog. Dat de prijzen tussen maart en eind mei in de lift zaten, is een gevolg van zorgen over de weersomstandigheden op het noordelijk halfrond en berichten over vorstschade in delen van Rusland en Oekraïne. Sinds eind mei is er weer een dalende trend te zien in de tarweprijzen als gevolg van een zwakke internationale vraag en goede graanoogsten in Argentinië en Australië. Wereldwijd ligt de productieraming voor seizoen 2024/2025 op circa 798 miljoen ton (januari 2025) en eindvoorraden worden geraamd op circa 260 miljoen ton. Historisch gezien is dit nog steeds een laag voorraadniveau.
Bron: Agrimatie