Bekijk hier de actuele marktontwikkelingen van grondstoffen.
Hoogtepunten van deze week:
- Euro laatste jaar 10% sterker
- Granen opnieuw duurder
- IGC meldt stijging sojavoorraden
- Palmpitschilfers blijven duur
Euro laatste jaar 10% sterker
De wetmatigheid dat een lage rente leidt tot een zwakke munt gaat bij de euro niet op. Het afgelopen jaar is de euro 10% meer waard geworden t.o.v. de dollar terwijl de rente juist erg laag was. De euro is de laatste 2 weken ietsje zwakker geworden. Op donderdag 3 juni was de koers 1,2210 wat nauwelijks lager is dan de koers van 2 weken geleden.
Granen opnieuw duurder
Vorige week stonden de graannoteringen in de wereld onder druk. De oogstvooruitzichten zijn over het algemeen goed, het positieve WASDE rapport, de markt was vrij rustig met weinig fysieke handel en ook op de termijnmarkten in Chicago en Parijs stonden de noteringen onder druk. Begin deze week echter kwam aan deze daling abrupt een einde en explodeerden de graannoteringen op de beurs van Chicago. De graanmarkt wordt nu terwijl het groeiseizoen in volle gang is vooral beïnvloed door de weersomstandigheden.
Na de eerdere prijsdalingen als gevolg van goede weersomstandigheden stegen de prijzen begin deze week fors door voorspellingen van droog weer in de belangrijkste graanregio’s in de VS. Ook de ratings van de graangewassen in de VS vallen niet mee en de export van mais blijft op een erg hoog niveau. Er is weinig voor nodig om de markt te laten stijgen. Berichten met relatief weinig impact kunnen de markt zo maar in vuur en vlam zetten. Verwacht wordt dat deze situatie nog wel een paar maanden zal voortduren tot het moment dat er meer duidelijkheid is over de uiteindelijke graanopbrengsten.
Verhoging oogstprognoses
Voor Europa meldt het onderzoeksbureau JRC van de Europese Commissie een verhoging va de oogstprognoses. De oogstverwachting voor zachte tarwe is met 1% verhoogd t.o.v. de schatting van april en komt uit op 5,91 ton per hectare.
Natuurlijk zijn er voor het volgend seizoen nog de nodige onzekerheden. Het graan is nog niet geoogst en er kan nog veel gebeuren totdat het graan in de schuur is opgeslagen. Voorlopig echter zijn de voorteken gunstig voor een prima graanoogst. Vanaf de volgende maand juni begint de graanoogst en kan er wat druk op de prijzen ontstaan.
Directe levering tarwe en gerst
De fysiek markt voor tarwe en gerst voor directe levering is zeer krap. Door de vroege oogst van vorig jaar en de oogst van dit jaar die waarschijnlijk wat later komt, wordt het graanseizoen zo maar met enkele weken verlengd. Prijzen bevinden zich dan ook op een zeer hoog niveau met een grote prijsverschillen tussen de leveringen van de oude en de nieuwe oogst van wel 50 euro per ton. Voor directe levering daalden de laatste 2 weken de tarwe- en gerstnoteringen beide met 1 euro per ton en steeg mais met 4 euro per ton. Voor de levering nieuwe oogst steeg tarwe met 6, steeg gerst met 6 en steeg mais met 1 euro per ton.
IGC meldt stijging sojavoorraden
Vorige week daalden de sojanoteringen door de gunstige inzaai- en groeiomstandigheden in de VS, weinig vraag vanuit China, een positief WASDE rapport met de verwachting dat de VS het volgend seizoen duidelijk meer sojabonen gaat produceren dan in het huidige seizoen. Deze week zagen we een stijging van de sojanoteringen doordat mais duurder werd. In Argentinië liggen de oogstwerkzaamheden op schema en er werden de oogstprognoses iets verhoogd door de beter dan verwachte hectare opbrengsten.
Het IGC rapport van 27 mei voor het volgend seizoen gaf weinig veranderingen t.o.v. de prognose van april. Vergelijken we het huidige seizoen met het volgend seizoen dan zien we een stijging van de sojaproductie, een stijging van de consumptie en een stijging van de eindvoorraden met maar liefst 9,8%. Een niveau wat nog altijd niet hoog is en slechts goed is voor een consumptie van 7 weken.
NONGMO voeders
NONGMO soja blijft moeilijk verkrijgbaar en is onveranderd duur. Hierdoor rekenen raap- en zonnepitschroot ondanks het hoge prijsniveau goed in NONGMO voeders. Voor “normaal” GMO voer rekent soja beter. Raapschroot en zonnepitschroot zijn erg duur en blijven krap beschikbaar. Wel zijn de prijzen onder invloed van de dalende sojaprijzen iets gedaald.
Op de fysieke markt zagen we de laatste 2 weken een wisselend beeld. Voor directe levering stegen de sojanoteringen met 6 euro per ton en die van raap daalden met 11 euro per ton. Voor de levering op termijn stegen de sojanoteringen met 3 en daalden de raapnoteringen met 5 euro per ton.
Palmpitschilfers blijven duur
Palmpitschilfers blijven krap beschikbaar en erg duur. De prijzen liggen op het hoogste niveau sinds vele jaren. Sojahullen zijn de laatste weken stabiel in prijs. Bietenpulp oude oogst is krap beschikbaar en prijzen lopen op. De prijzen van de nieuwe oogst blijven redelijk stabiel. Tarwegries is na enkele weken van prijsstijgingen weer wat in prijs gedaald. Dit is vooral het geval voor leveringen nieuwe oogst.
Bron: Agrifirm