Gisteren zijn de Amerikaanse kwartaalcijfers bekend gemaakt. De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal sneller dan verwacht. Het Bruto Binnenlands Product steeg in 2023 met 3,3 procent waar economen een groei van twee procent hadden voorspeld.
De euro daalde verder in waarde na de beleidsvergadering van de ECB. President Christine Lagarde van de Europeese centrale bank gaf aan dat het ‘voorbarig is om renteverlaging voor de economie van de eurozone te bespreken’. Vooralsnog wordt de rente niet verlaagd. Op het moment van schrijven staat de EUR/USD koers op 1.824.
Graanprijzen
Na de bekendmaking van het USDA-rapport twee weken geleden daalde de graanprijzen, maar deze hebben zich nu weer hersteld naar het oude niveau. De daling van de euro ten opzichte van de dollar helpt om de graanprijzen te ondersteunen. West-Europese tarwe is terug in de exportrace en vanuit Frankrijk wordt momenteel volop geëxporteerd. De extreme weersomstandigheden in Oost-Europa zorgen wel voor uitdaging om de tarwe vanuit Rusland te exporteren, waarbij de prijzen ook daalde na een daling op de wereldmarkt.
Het winterweer in Oekraïne vormt nog geen bedreiging voor de wintergraan gewassen, liet het ministerie van landbouw weten, maar in andere delen van Europa is een deel van de wintertarwe niet ingezaaid door de natte weersomstandigheden.
Eiwitten
De laatste oogstcijfers die vrijgegeven zijn door de beurs van Buenos Aires voor Argentinië geven weer dat de volumes van aankomend seizoen beduidend hoger liggen dan die van afgelopen seizoen. Momenteel zeer droog en erg warm, met temperaturen rond de 40 graden. Het is belangrijk om deze ontwikkelingen goed in de gaten te houden. De Braziliaanse sojabonenoogst is begonnen en de eerste zes procent van de ingezaaide hectares is geoogst. Daarnaast bleek uit de douanegegevens dat China vanuit Brazilië 29 procent meer soja heeft geïmporteerd ten opzichte van 2022. Hiermee wordt de dominantie Brazilië op de markt vergroot.
Voor de raap zijn er momenteel weinig ontwikkelingen te melden. De prijzen voor de korte termijn zijn stabiel gebleven, waar de termijnprijzen nu wel dalen. Zonnepitschroot blijft krap aan de voorkant en de prijs is momenteel vrij stabiel.
Bijproducten
De maismarkt wordt gedomineerd door Oekraïne die momenteel veel aanbod heeft en veel exporteert. De prijs van de mais daalt (door het grote aanbod) en weet zich nog niet te stabiliseren op het recente dieptepunt. In Zuid-Amerika is de oogstverwachting van de mais bijgesteld naar beneden, doordat er minder hectares zijn aangeplant dan verwacht.
Tarwegriespellets blijven ondanks de dalende trend van de granen stabiel in prijs. Dit komt doordat er nog steeds beperkte beschikbaarheid is aan de voorkant.
Sojahullen zijn in de prijs stabiel gebleven. Volgens de markt zal de prijs wellicht rond april dalen, wanneer de nieuwe oogst vanuit Argentinië beschikbaar is.
Bron: Agrifirm