Er gebeurt veel op de grondstoffenmarkt. Zo zet de graanmarkt een flinke stap terug. De koers van de euro is de afgelopen twee weken gestegen. Het einde lijkt in zicht voor de logistieke problemen en het aanbod voor raapschroot is uitermate krap. De prijs van de pietenpulp lijkt zijn top te hebben bereikt. Lees hier meer in deze update.
Euro sterker
De koers van de euro is de laatste 2 weken iets gestegen t.o.v. de dollar. Op vrijdag 10 december noteerde de koers euro/dollar 1,1290 tegenover 1,1275 2 weken geleden.
Graanmarkt zet flinke stap terug
De laatste 2 weken deden de graannoteringen een flinke stap terug. Het nieuws over de ontdekking van de nieuwe coronavariant omikron wakkerde de vrees aan voor de economische gevolgen die hieruit voort kunnen vloeien. Beleggers besloten hierdoor om hun winsten te verzilveren en even pas op de plaats te maken. Ook de daling van de olieprijs in combinatie met de oplopende inflatie kan de vraag naar granen en vooral mais negatief beïnvloeden. Van het Zuidelijk halfrond kwamen positieve berichten. Zowel Argentinië als Australië verwachten een prima tarwe oogst. Verder lazen we dat Rusland plannen heeft om het exportquotum vanaf half februari te verhogen.
Voor tarwe en gerst lijkt er toch een behoorlijk vaste ondergrond in de markt te zitten. Dat komt met name door de grote vraag en de niet al te ruime balansen van deze 2 producten.
Einde in zicht van logistieke problemen
Op de fysieke markt lijken de logistieke problemen wat te ontspannen maar de aanvoer van grondstoffen zal rondom de feestdagen en waarschijnlijk tot aan half januari moeizaam blijven. De waterstanden op de rivieren zijn flink gestegen waardoor het vervoer per schip soepeler verloopt en er minder vraag is naar vrachtwagens.
Mais is prijstechnisch interessant t.o.v. tarwe en gerst. Het aanbod mais neemt vanaf januari toe wat voor prijsdruk kan zorgen. Ook de dalende prijzen van de zeevrachten is hierbij een positieve factor.
Op de fysieke markt zagen we de laatste 2 weken de prijzen flink dalen. Voor directe levering daalde tarwe met 20, gerst met 26 en mais met 15 euro per ton. Voor de levering op termijn daalden de tarwenoteringen met 16 euro per ton, daalde gerst met 15 euro per ton en noteerde mais op termijn een min van 5 euro per ton.
Aanbod raapschroot uitermate krap
Goede oogsten in de VS, goede oogstverwachtingen in Zuid Amerika en de zorgen rondom de nieuwe corona variant hebben de markt wat onder druk gezet. De export naar China is zoals verwacht en lijkt iets lager uit te komen dan vorig jaar. In Brazilië was eind november 90% van het areaal soja ingezaaid en door de goede weersomstandigheden verloopt het inzaaien vlotter dan normaal. De groeiomstandigheden zijn over het algemeen prima, uitgezonderd de zuidelijke staten waar La Niña voor droogte zorgt.
Fysiek is het aanbod soja in Europa uitermate krap en over 2 weken wordt er weer wat meer aanbod verwacht. Ook logistiek zijn er de nodige uitdagingen. Een situatie die nog zeker tot na de feestdagen zal aanhouden.
Raapzaadschroot is in december nauwelijks beschikbaar waardoor prijzen door het dak gaan. De balans van raap in Europa is krap en zal de rest van het seizoen krap blijven, is de verwachting. Ook zonnepitschroot is uitermate krap en prijzen liggen op een dusdanig niveau dat zelfs de erg dure raap nog beter rekent. Extra aanbod is voorlopig niet te verwachten.
Op de fysieke markt stegen de afgelopen 2 weken voor directe levering de sojanoteringen met 6 euro per ton en raap met 30 euro per ton. Voor de levering op termijn steeg soja met 9 en raap met 8 euro per ton.
Prijs bietenpulp heeft top bereikt
De prijzen van palmpitschilfers zijn de laatste weken gedaald doordat transport over zee goedkoper geworden in en het aanbod groter is geworden. Sojahullen zijn gestegen in prijs bij een niet al te ruim aanbod en een goede vraag van andere landen. De nieuwe sojahullen oogsten in Argentinië zijn vanaf juni’22 beschikbaar en noteren flink lager. De prijzen van bietenpulp lijken de top bereikt te hebben en stabiliseren. Het aanbod van bietenpulp is niet ruim en verdere prijsontwikkeling is afhankelijk van de situatie op de granenmarkt. De prijzen van tarwegries zijn in navolging van de tarweprijzen wat gedaald. De markt blijft onzeker omdat de molens moeite hebben voldoende kwaliteit tarwe in te kopen.
Bron: Agrifirm